promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem fürödnek és nem mozdulnak meg 40 napig a kínai nők egy tradíció miatt, meg fogsz lepődni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi lehet az az ok, ami miatt az igényes, és különös figyelmet magukra fordító kínai nők elhagyják az alapvető higiéniai szokásokat?

A kínai kultúra mélyen tiszteli az anyaságot, és a gyermekágyas időszakot kiemelt fontosságúnak tartják a kisbaba és az édesanya egészsége szempontjából. A hagyományok évszázadokon át alakultak, és máig megőrződtek a kínai nők körében, egyedülálló szokásokat és gyakorlatokat teremtve.

Az egyik legmeglepőbb tradíció a "zuo yuezi" (坐月子), azaz a "hónapnyi ülés". A szülést követő 30 napban az édesanyának szigorú pihenésre és gyógyulásra kell összpontosítania. A hidegtől való védekezést rendkívül komolyan veszik, ezért az anyuka nem hagyhatja el a házat, nem fürödhet, és nem moshat hajat. Meleg ruhákat kell viselnie, és forró ételeket kell fogyasztania, hogy megelőzze a megfázást.

A táplálkozás kiemelt szerepet játszik a gyógyulásban. A hagyományos étrend a csirkehúslevesre, a tojásra, a gyömbérre és a fűszerekkel ízesített rizsre összpontosít. A forró italok, mint a vörös tea és a gyömbértea, szintén fontosak a hidratáláshoz és a gyógyuláshoz.

A pihenés mellett a kínai nők a gyermekágyas időszakban különleges masszázsokban is részesülnek. A "tuina" nevű masszázstechnika segít enyhíteni az izomfájdalmakat, javítani a keringést, és elősegíteni a méh összehúzódását. A "guasha" nevű technika pedig a bőr kaparásával serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést.

A gyermekágyas időszakban a kínai nők gyakran a családjuk gondoskodására támaszkodnak. Az anyós, a nagynénik és a sógornők segítenek a házimunkában, a baba gondozásában, és a főzésben. A férj is aktívan részt vesz a baba gondozásában, pelenkázásban, fürdetésben, és akár éjszakai etetésekben is.

A "zuo yuezi" hagyománya néha vitákat kavar a modern kínai társadalomban. Egyesek úgy vélik, hogy túl szigorú és korlátozó, míg mások ragaszkodnak a ősi bölcsességhez, ami generációkon át bizonyította hatékonyságát.

Fontos megjegyezni, hogy a "zuo yuezi" hagyományai nem kötelezőek, és a kínai nők szabadon választhatják, hogy melyiket követik. Sokan ötvözik a hagyományos és a modern gyakorlatokat, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb egyensúlyt.

A kínai nők gyermekágyas időszakának tradíciói egyedülálló betekintést engednek a kínai kultúrába és az anyaság iránti mély tiszteletbe. A "zuo yuezi" nem csupán egy pihenési időszak, hanem egy lehetőség a gyógyulásra, a kötődésre és a családdal való összetartozás megerősítésére.

Forrás: CNN 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás