promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, 10 év alatt háromszor neveztek át egy híres várost hazánkban
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem olykor igazán meglepő dolgokat tud produkálni.

Mint minden országban, Magyarországon is nagyon sok olyan város van, amelyet átneveztek. Vagy a történelem viharai miatt, vagy éppen valamiféle marketingből származó haszon reményében, vagy egyéb más okokból. De arra nagyon kevés példa van, hogy egy város neve ilyen rövid idő alatt többször is megváltozzon.

Mégis melyik városról van szó?

Dunaújvárosról, arról a városról, amely Fejér vármegye második legnépesebb városa Székesfehérvár után. A történelem viharaiban azonban többször is nevet váltott, méghozzá 10 év alatt háromszor is.

Dunaújváros tehát a történelme során háromszor is nevet váltott. És így az a furcsaság is megeshetett, hogy lakói nem költöztek sehova, mégis olyan, mintha három különböző városban is laktak volna egyszerre, rövid időn belül. Amúgy Dunaújváros elődje már a római korban is fontos, regionális katonai központja volt. Mezőváros, majd később iparvárossá fejlesztették.

Ma is található egy olyan városrésze, amelyet Római városrésznek hívnak.

A települést Dunapentelének hívták egészen 1951. november 7-ig, majd átnevezték Sztálinvárosra, és így is maradt egészen 1956. október 24-ig. A forradalom közben átnevezték, és így 1957. április 4-ig újra Dunapentelének hívták. Majd újabb átnevezés jött, 1961 novemberéig visszaállt az eggyel régebbi név, újra Sztálinváros lett. Majd november végén Dunaújváros lett a város hivatalos neve.

Dunaújvárosban számtalan különlegesség és érdekesség is található, amelyről a mai napig nagyon kevesen tudnak:

(Forrás: Intercisa Múzeum, Múlt Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás