promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas baj van az ínycsiklandozó hungarikummal, a hírneve ellenére is sorra pártolnak el tőle a külföldiek
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már nincs akkora kereslete a méltán híres hazai méznek.

Veszélybe került az egyik népszerű hungarikum, a messzeföldön híres hazai mézből ugyanis egyre kevesebbet tudnak eladni a kereskedők. A világ legnagyobb "méztermelője" Kína ugyanis egyre többet szállít az Európai Unióba, ez pedig nagyon letöri az uniós árakat.

A friss statisztikákból kiderült, hogy Magyarország évek óta csökkenő mennyiségű mézet ad el az uniós piacon. Hazánk egyébként főleg Ukrajnából importál, de a hozzánk érkező ukrán méz mennyisége 2019 óta emelkedik, még mindig nem éri el a magyar termelés tizedét sem.

Előtérbekerülő méztermelői tevékenysége miatt pedig nem is csoda, hogy a méhészek és a kereskedők egyaránt úgy vélik, hogy a kínai méz nagy veszélyt jelent az európai – s benne a magyar – mézágazatra.

A kínai mézből ugyanis ellentétben hungarikumunknál rengeteg van belőle és rendkívül olcsó, s ennek köszönhetően hihetetlen mértékben árasztja el az európai piacot. Többek szerint azonban a kínai nem is igazi méz, csak egy hamisítvány, egy cukorszirupos, amit az egyszerű vásárlók nem vesznek észre, az EU pedig nem vizsgálja és nem szabályozza úgy, ahogy kellene.

Az Agroinform cikkéből kiderül az is, hogy a magyar kormány február 19-én eltörölte az ukrán mézre tavaly bevezetett importtilalmat, ami azért is érintette érzékenyen a magyar méhészeket, mert néhány nappal korábban még Záhonyban tüntettek azért, hogy az Európai Bizottság ne engedje be az EU-ba az ukrán mezőgazdasági termékeket.

Az Agrárminisztérium ennek kapcsán azt közölte, hogy az ukrán méz beengedésére hazánkba az exportra termelő mézcsomagolók érdekében volt szükség, s ezt erősítette meg a portálnak Brunner Ferenc, a mézkiszerelők egyesületének elnöke is, ugyanis a döntésnek köszönhetően versenyképesek tudnak maradni az európai piacon.

A magyar méhészek viszont ennek ellenére is veszélyben érzik megélhetésüket a magyarnál olcsóbb ukrán méz beengedése miatt. A számok azonban azt mutatják, hogy nem ez jelenti rájuk az igazi veszélyt.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb, 2023 novemberi adatai szerint az EU a második legnagyobb méztermelő a világon. 2022-ben a 27 tagállam összesen 285 ezer tonna mézet termelt, ami a teljes világ éves termelésének 13 százaléka volt. Az első helyen viszont több mint kétszer ekkora éves termeléssel Kína áll minden évben, 473 ezer tonnás termelésével a világpiac 27 százalékát lefedi, ami már domináns különbség és ez az igazi ok ami miatt aggódhatnak a hazai kereskedők.

Az alábbi videóban megtudhatsz néhány érdekességet a méhek mézkészítési tevékenységéről, ha érdekel a téma!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás