promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különös ősi szimbólum évezredek óta összeköti a Föld kultúráit? A tudósok magyarázzák a fura tárgyat
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rejtélyes "táskák" az ókori világban: véletlen vagy mélyebb a jelentésük?

 

Furcsa hasonlóság tűnt fel az ókori művészet szerte a világon: egy szimbólum, ami kísértetiesen hasonlít a mai modern táskához. Summér ábrázolásoktól kezdve török templomromokon át, az új-zélandi maori díszítéseken és a közép-amerikai kézműves termékeken is felbukkan a táska motívuma.

Ez a "táska" szinte mindenhol előkerül a különböző földrészek ősi kultúráiban, az első ismert megjelenése pedig még a jégkorszak végén keletkezett. Miután felfigyelt rá a tudós társadalom, tudatosan keresni kezdte a magyarázatot. Ez a titokzatos szimbólum elterjedtsége felkelti a kíváncsiságot, hogy vajon a mai kor kézitáskája, hogyan jelenhetett meg az ősi leleteken?

Mit jelenthet vajon ez a visszatérő, különböző kultúrákban is megjelenő "táska" ábrázolás? Mit árul el az ősi civilizációk lehetséges összekapcsolódásáról?

Lehet, hogy a kozmoszt jelképezik ezek a táskák?

Tagadhatatlan, hogy ezek a "táskák" meglepően hasonlítanak a mai táskákra. A Scranton nevű szakértő szerint az ősi művészetben ábrázolt tárgyak "általában lekerekített, fogantyúszerű tetejűek és szögletes aljúak, és lehetnek rajtuk különböző textúrák vagy minták." Néha önálló ábrázolásként jelennek meg, máskor pedig egy ember, isten vagy mitikus lény kezében látjuk őket, hasonlóan ahhoz, ahogy valaki kosarat tartana.

Az egyik elmélet szerint ez a kép egyszerűen a kozmoszt ábrázolja.

A kép félkör alakú része (ami a táska pántjának tűnik) az ég félgömbjét jelképezi. A szögletes alap pedig a Földet. "Az ókori kultúrákban Afrikától Indián át Kínáig a kör alak a spiritualitással vagy a szellemi világgal, a négyzet pedig a Földdel és az anyagi világgal kapcsolódott össze" - folytatta Scranton. Így egyesek szerint a kép a Föld és az ég, az anyagi és a szellemi egyesülését szimbolizálja.

Forrás: https://www.ancient-origins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás