promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy közeli város, ahol tilos szülni és meghalni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Itt se szülni, se meghalni nem lehet, de még kutyát sem sétáltatni, egy rejtélyes város szabályai borzolják a kedélyeket.​

Longyearbyen, a világ legészakibb városa, Spitzbergák szigetén, Norvégiához tartozik, de sajátos szabályrendszere van. A bányászvárosként alapított településen a mai napig a sarkvidéki élet kihívásaihoz igazodnak a normák.

Élet a sarkkörön túl

A 2000 lakosú Longyearbyenben a hőmérséklet nyáron sem emelkedik 10 fok fölé, télen pedig -20 fok alá is süllyedhet. A sarki éjszaka decembertől februárig tart, a nap pedig áprilistól augusztusig nem nyugszik le.

Szigorú szabályok

A szélsőséges körülményekhez alkalmazkodva alakultak ki a helyi szabályok. A sarkvidéki növény- és állatvilág védelme érdekében tilos a kutyák póráz nélküli sétáltatása, a macskák tartása pedig egyenesen be van tiltva. A sarki medvék jelentette veszély miatt a lakók nem hagyhatják el a várost fegyver nélkül.

Egyedülálló hangulat

A zord körülmények ellenére Longyearbyen egy barátságos és élhető település. A lakók összetartóak, és büszkék sajátos kultúrájukra. A városban iskolák, óvodák, kórház, éttermek és bárok is találhatók, sőt, még egy sörfőzde is működik.

Érdekességek Longyearbyenről:

  • A városban tilos meghalni. A temető a permafrost miatt nem használható, a holttesteket a norvégiai Tromsøbe szállítják.
  • A bányászat hanyatlása miatt a város igyekszik a turizmusra alapozni a jövőjét.
  • Longyearbyenben található a világ legészakibb temploma, a Svalbard Kirke.

Látogatás Longyearbyenbe:

A Spitzbergákra repülővel érhető el, Longyearbyenbe pedig busszal juthatunk el a repülőtérről. A városban szállodák, hostelek és vendégházak is várják a látogatókat.

Ha egy igazán különleges és kihívásokkal teli utazásra vágysz, Longyearbyen tökéletes választás lehet.

Forrás: Ppitzbergák turisztikai honlapja

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás