promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Melyik a második legnagyobb magyar város? Nem Debrecen, a hajdúsági város csak lakossága szerint második
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, hogy területileg melyik Magyarország második legnagyobb városa.

Kvízekben gyakran visszatérő kérdés, hogy melyik Magyarország második legnagyobb városa? A kérdés persze egészen más fénytörésbe megy akkor, ha nem a lakosságszámot kérdezzük, mint a rendezőelvet a sorrendsiégnél, hanem azt, hogy területileg melyik a legnagyobb magyar város. A történelem során számtalan város volt a Magyar Királyság, majd Magyarország fővárosa és központjai is, többek között Esztergom, Székesfehérvár, Temesvár és Visegrád is.

A dualizmuskori nagyvárosaink közül pedig nagyon sok végül 1920-ban az országhatáron kívülre került, így amikor egy dinamikus listát nézünk arról, hogy melyek voltak a legnagyobb magyar városok az évszázadok alatt, akkor bizony több snitt is lenne benne. Az alábbi videó csak azt mutatja be, hogy a mai országhatáron belül lévő nagyvárosok lélekszáma hogy változott az idők folyamán:

Az egyik legnagyobb pedig Trianonhoz köthető, és innentől egészen máshogy néz ki a legnagyobb magyar városok listája. A határon kívülre került Pozsony ma Szlovákia legnagyobb városa, míg a szlovákok második legnagyobb városa ma Kassa, a maga több mint 240 ezer lakosával, amelynek több lakosa van, mint a harmadik és negyedik legnagyobb magyar városnak, Szegednek és Miskolcnak, illetve nagyobb a lakossága, mint a második legnagyobb magyar városnak, Debrecennek.

Románia második és harmadik legnagyobb városa pedig ma Kolozsvár és Temesvár.

Viszont más a helyzet, ha területileg nézzük, hogy mely város a második legnagyobb közigazgatási területtel rendelkező magyar város.

Ez bizony Hódmezővásárhely, alig lemaradva Budapest mögött. Hódmezővásárhely 487 négyzetkilométer (48 ezer hektár), míg Budapest 525 négyzetkilométer. Hódmezővásárhely óriási külterületekkel rendelkezik, ennek köszönhető második helye a listán. A kiterjedt tanyásodás miatt növekedett ekkorára a város külterülete.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás