promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, mit találtak a Colosseum alatt, több ezer éves titok lapult alatta
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Döbbenet, hogy ezt eddig nem vették észre a Colosseum alatt.​

Archeológusok egy lenyűgöző felfedezést tettek a római Colosseum alatt: egy érintetlen, ókori római utcát tártak fel, amelyet valószínűleg a Kr. u. 1. században temettek be. A Via Nova néven ismert utca kőburkolattal, üzletekkel és lakóházakkal teli, élénk képet ad az ókori Róma mindennapi életéről.

A felfedezést a Colosseum alatti alagutak feltárása során tették. Az archeológusok egy beomlott fal mögött bukkantak rá az utcára, amely tökéletesen megőrződött. A kőburkolat még mindig érintetlen, az üzletek homlokzatai még kivehetők, sőt, a házakban még bútorok és használati tárgyak is maradtak.

A Via Nova felfedezése óriási jelentőségű az ókori Róma történelme szempontjából. Az utca betekintést nyújt a város lakóinak mindennapi életébe, és segít jobban megérteni a Colosseum környékének egykori arculatát.

„Ez egy hihetetlen felfedezés. A Via Nova egy időkapszula, amely 2000 évre repít vissza minket az időben. Ez a lelet segít jobban megérteni az ókori Róma lakóinak életét, és betekintést nyújt a város egykori arculatába”

- nyilatkozta Dr. Claudia Parisi, az ásatás vezetője.

A Via Nova feltárása várhatóan még évekig tart. Az archeológusok reménykednek, hogy az utca további leleteket is tartogat, amelyek még több információt nyújtanak az ókori Róma történelméről.

Érdekességek a Via Nováról:

  • Az utca a Colosseumtól a Forum Romanumig vezetett.
  • A Via Nova mentén üzletek, lakóházak és középületek is sorakoztak.
  • Az utca kőburkolattal volt ellátva, ami ritkaságnak számított az ókori Rómában.
  • A feltárások során edényeket, ékszereket, szerszámokat és fegyvereket is találtak.


A Via Nova felfedezése egyedülálló betekintést nyújt az ókori Róma mindennapi életébe. Az utca a Colosseummal együtt az ókori Róma egyik legfontosabb régészeti lelőhelyévé válik.

Ha kíváncsi vagy milyen rejtélyek lapulnak a Colosseum alatt, nézd meg ezt a videót:

Forrás: The Guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás