promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar és egy olasz város neve ugyanaz, rendkívüli a magyarázat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igazán izgalmas a válasz, valószínűleg erre nem gondoltál volna.

Hogy kötődhet egymáshoz ennyire két város, amely távol van egymástól?

Magyarországon található egy Velence nevű település, mellette helyezkedik el a névadó Velencei-tó. Ám Olaszországban is van egy Velence, amelyet persze magyarul hívnak Velencének, olaszul viszont Venezia a neve. A város megannyi látványosságáról híres, így ismert lagúnáiról, romantikus utcáiról, és persze rengeteg filmben is feltűnt, így például a Marvel Pókember-filmjének is helyszínéül szolgált.

Ám adódik a kérdés.

Kíváncsiak lehetünk, vajon van-e kapcsolat a két hely között, tekintettel arra, hogy az olaszországi Velencét magyarul Velencének nevezzük.

A válasz igen.

Létezik történelmi kapcsolódás a két helyszín között, amely a magyar történelem egyik érdekességére világít rá. Amúgy a magyar Velence és elődje már évszázadokkal ezelőtt is fontos szerepet töltött be a térségben. A település az Adriai-tengert Budával összekötő fontos kereskedelmi útvonal mellett épült ki, illetve a római korban fontos hadiút, amely Aquincumot (a mai Budapest területét) Savariával (a mai Szombathely) kötötte össze, szintén itt haladt át.

A középkorban velencei szakembereket hívtak a Magyar Királyságba, hogy segítsenek a királyi építkezésekben és projektekben, különösen Székesfehérvár, a kor egyik legfontosabb városának szépítésében. Feltételezhető, hogy ezek a velencei mesterek letelepedtek a mai magyar Velence területén, és végül a települést ők nevezték el szülőhelyük után.

Ez a történelmi kapcsolat adja a választ arra, hogy a két Velence nevének eredete hogyan köthető össze.

(Forrás: WikipediaKiss Lajos: A földrajzi nevek etimológiai szótára)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás