promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tökéletes gömb formájú kövek találhatóak szerte Costa Rica őserdejében, a tudósok a fejüket kapkodják: mi célt szolgálhatnak?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Costa Rica kőgömbjei a régészet egyik legfurcsább titkai közé tartoznak. Szó szerint kőgolyók, kitűnő precizitással készültek, és bepillantást engednek a rejtélyek és a kézművesség ősi világába.

Ezek a titokzatos kőgömbök különböző méretűek; 10 centimétertől 2,57 méterig a legnagyobb feljegyzett kőgömb súlya 10 kilogramm és 15 tonna között van. A Costa Rica déli részén találhatóak a gömbök és komoly kulturális jelentőséggel bírnak, és bepillantást engednek az előző generációk fejlett kézműves készségeibe.

Forrás: Wikipédia

Több mint 350 gömböt találtak a szigeten, de feltételezések szerint néhányat elmozdítottak eredeti helyükről. Az ősi kőgömböket 1939-ben fedezték fel, amikor egy amerikai banángyártó cég, a United Fruit Company megkezdte banánültetését a Diquis Delta területén.

A szigeten élő Diquí-k, akik a gömböket készítették, fejlett kultúrával rendelkeztek, bonyolult kerámia-, csont- és aranytárgyakat készítettek, valamint kőgömböket faragtak a településeken belüli fontos zónákban. A kőgömböket a nyilvános tereken, vagy az uralkodó elit vagy a törzsfőnökök lakóhelyeinek megközelítése mentén helyezték el, de hogy miért arra nincs válaszunk.

A Diquís ősi gömbök mérete a mindössze néhány centimétertől a 2 métert meghaladó átmérőig terjed, és többnyire gabbróból készülnek, azaz durva szemcséjű magmás kőzetből, amely hasonlít a bazalthoz, vagy mészkőre és homokkőre.  A sziklákat keményebb kőzetek felhasználásával nyers gömb alakúra kalapálták, majd a kő felületét homokkal csiszolták ki tökéletesre.

Mi a régészeti jelentősége ezeknek a tökéletesen kerek kőgömböknek?

Egyes elméletek azt állítják, hogy ideiglenes jelzők lehetnek, amelyekkel a mezőgazdasági ciklusokat ellenőrizték, és mérték a nap és a csillagok mozgását az égen. Mások szerint rang- és társadalmi státuszszimbólumként is használhatók.

Nem számít a valódi cél, ezek a kőgömbök jelentős régészeti jelentőséggel bírnak Costa Ricában, a Kolumbusz előtti lakosokhoz fűződő potenciális kapcsolataik, hiedelmeik és kézművességük miatt.

Ha kíváncsi vagy nézd meg a gömöket, az alábbi videón:

Forrás: findmycostarica.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás