promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legkisebb államában 1 ember lakik, önálló valutája és himnusza is van
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Biztosak vagyunk benne, hogy még sosem hallottál a világ legkisebb államáról.

Sealand vagy Sealand Hercegség egy mikronemzet, amely saját pénznemmel, bélyegekkel, alkotmánnyal és himnusszal rendelkezik. Területe mindössze két teniszpálya nagyságú és az ENSZ egyetlen tagállama sem ismeri el független államként, így nemzetközileg is nem elismert területnek számít. A Sealand Hercegséget 1967-ben alapították, amikor Paddy Roy Bates, a brit hadsereg egykori tisztje elfoglalta az angol erődítményt. Azóta Bates és utódai küzdenek azért, hogy országukat nemzetközileg elismerjék.

Bár az Egyesült Királyság megpróbálta visszakövetelni a területet, a brit bíróság megállapította, hogy a platform a tengeri határon túl fekszik, így nincs hatásköre döntést hozni a kérdésben. Sealand így független államnak számít. A Bates család tagjai voltak Sealand első lakói, de jelenleg csak egy állandó lakosuk van, Michael Barrington, aki gondnok és karbantartó. Az államfő, Michael Bates, az angliai Essexben él családjával.

A Bates családnak nagy ambíciói voltak, többek között adóparadicsommá akarták alakítani Sealandet. Azonban ez az üzleti vállalkozás kudarcot vallott, és Sealand nagy adósságot halmozott fel. A Bates családnak továbbra is megvannak más vállalkozásai, például egy tenger gyümölcseit forgalmazó vállalkozás és egy klinika, ahol botox kezeléseket végeznek. Michael Bates újra megnősült és felesége korábban tüzértiszt volt a Kínai Népi Felszabadító Hadseregben.

Bár Sealand nemzetközileg nem elismert, a Bates család továbbra is kitart céljai mellett és reméli, hogy országuknak beköszönt az "aranykora". Michael főherceg biztos benne, hogy a brit haditengerészet nem tervezi Sealand visszafoglalását. Ellenben, ha mégis, ő szívesen vendégül látja a flottát egy csésze teára, melyet a legszebb teáskészletéből fogyasztanának el.

Forrás: sealandgov

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás