promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ünnepi csoda az otthonod melegében: egy desszert amitől még a szavad is eláll, mellé pedig finom és olcsó
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ahogy beköszönt a tél, mindenki kedvence a püspökkenyér felkerül az asztalra, főleg karácsonykor. Még most sem késő elkészíteni.

A téli, őszi időszak slágere a gyümölcskenyér, püspökkenyér. De miben különbözik ez a két sütemény egymástól? Egyáltalán két süteményről van szó vagy egy és ugyanaz? A püspökkenyér, más néven Christstollen, egy német karácsonyi sütemény, melynek a csomagolása, és a kinézete (a fehér cukorbevonatnak köszönhetően) is a bepólyázott kisdedre emlékezteti az embereket. Több fajta ízesítésben készítik. Marcipánostól kezdve a vajason át a mandulásig. épszerű a téli időszakban a mandulás, a vajas, a drezdai, marcipános. Először 1329-ben említették a Saale-menti Naumburgban, mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát.

Hozzávalók:

  • 30 dkg zabliszt
  • 30 dkg kókuszvirágcukor/porcukor
  • 5 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor

Választható összetevők:

  • vagy 10 dkg mazsola
  • vagy 10 dkg mandula vagy dió
  • vagy 10 dkg apróra vágott szárított gyümölcs
  • vagy 10 dkg csokoládé feldarabolva

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk, majd habosra keverjük sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral.

Adjunk hozzá a tejet, a sütőport, zablisztet, illetve a tetszés szerinti hozzávalókat (gyümölcsöket, magvakat). Végül a tojásfehérjét verjük kemény habbá, amit óvatosan összeforgatunk a tésztával.

Kivajazunk egy formát, megszórjuk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Érdemes kicsit megütögetni a formát, amikor már benne van a massza, hogy sehol ne maradjon levegős. 180 fokon 30 percig sütjük, majd nagyon fontos 10 percig pihentetjük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás