promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emberarcú hegy Magyarországon, magyar Szfinxnek is hívják a csodát, amely Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt a magyar várat a legtöbben ismerik, csak éppen nem látták még teljes valójában, pedig a magyar Szfinxnek is hívják.

Boldogkő vára Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyik legnagyobb kincse, és persze Magyarország egyik csodája. Még az is ismeri ezt a várat, aki sosem járt közvetlenül a várban vagy nem kirándult a vár szomszédságában, hiszen nagyon sok turisztika reklám elsőszámú látnivalója, hiszen elképesztő felvételeket lehet készíteni a vár bizonyos pontjairól.

Ám ekkor már kimarad az a látvány, ami a turistát fogadja, ha elér a várhoz.

A vár a Hernád folyó völgyének keleti részében található, a vár pedig egy elképesztően jól kinéző hegy tetején áll. A hegyet amúgy a miocénben keletkezett andezittufa alkotja. A vár pedig nagyon kedvelt túracélpont, többek között az Országos kéktúra egyik állomása is. A vár legkorábbi része feltehetőleg a tatárjárás után keletkezett, amikor hazánkban amúgy is elkezdődött a nagy várépítkezés, a berendezkedés arra, hogy egy legközelebbi ilyen csapást hogy lehet túlélni. az évszázadok alatt hányattatott sors jutott az építmény számára, hiszen például a császáriak lakhatatlanná is tették, majd csak néhány évszázad múlva tündökölt újra régi fényében.

Arra már a középkorban is rájöttek, hogy a vulkáni működés során keletkezett hegy nagyon jó helyen áll, és egy elképesztően jó erősséget lehet rá építeni, ahonnan kiválóan belátni a tájat is. Őrtorony is épült rá később épp ezért. Alulnézetből pedig olyan a szikla, amelyen a vár is áll, mintha emberi arcot ábrázolna, épp ezért már nagyon sokan leírták, egyes útikönyvek is így említik, hogy hasonlít a Szfinxre, így nem is csoda, hogy a magyar Szfinx név is rátapadt az évek alatt (létezik amúgy magyar Stonehenge is, erről pedig ebben a cikkben írtunk).

Legendák szerint a hegynél bújt el IV. Béla is, amikor menekült a tatárok elől, és egy öreg mester, Bodó bújtatta őt.

Így néz ki az elképesztő látványosság, Magyarország egyik csodája:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás