promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ebben a pékségben vásárolt nagy lehet a baj, több száz hazai boltban követik el ezt a végzetes hibát
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az albán pékségek árai roppant népszerűen itthon is, de ennek súlyos ára van.

Bár rengeteg mindenre lehetünk rendkívül büszkék, történelmünkön, kultúránkon, egyedi észjárásunktól, építészetünktől kezdve egészen különleges gasztronómiai fogásainkig, Magyarország nem számít igazán gazdag országnak, a bérek és a nyugdíjak Európai összevetésben alacsonynak számítanak. Ezért nálunk nagyon fontos kérdés, hogy mi mennyibe kerül, a magyarok nagyon sokat adnak az alacsony árakra.

Ennek köszönhetően rendkívüli népszerűségnek örvendenek az albán pékségek, Magyarországon mindegy 1300 albán pékség működik, a Magyar Pékszövetség elnöke azonban elárulta, hogy ezek mindössze 15-20 tulajdonos kezében összpontosulnak. Ez nem igazán teszi népszerűbbé az albánokat, akikkel kapcsolatban a legelterjedtebb előítéleteket Liam Neeson Elrabolva filmjeiből szívtuk magunkba, szegények általában valamilyen rosszfiú szerepben tűnnek csak fel a vásznon.

Sajnos azonban most sem tudunk olyan hírrel szolgálni, ami javítaná az albánok megítélését. Korábban a Magyar Nemzet számolt be róla részletesen, hogy az albán pékségek tésztái finoman szólva is hagynak maguk után kívánnivalót, ugyanis nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, a munkáltatók pedig ügyesen kikerülik a szabályokat.

Az albán pékségek jelentős részének nem is szabadna működnie.

Ráadásul az a versenyelőny, amit a szabályok megkerülésével érnek el, hátrányosan érinti a magyar sütőipari cégeket. Az egyik gond az, hogy az albán pékségekben kevés tésztaféle felhasználásával készül rengeteg pékáru, ezért alig lehet őket megkülönböztetni, most azonban a Pénzcentrum ebben a videóban sokkal súlyosabb felfedezést is tett:

A videóból némi történelemóra után kiderül, hogy az előbb írtaknál még nagyobb gond, hogy a polcokon olyan termékek is helyet kapnak, amelyekben élve maradt az élesztő, ami csak a tápcsatornába jutva erjed csak meg.

Ennek hatására gáz képződik a belekben, ami puffadást, kellemetlen görcsöket okozhat.

Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy bár megpróbált utánanézni a szóban forgó termékek pontos összetevőinek, tápanyagtartalmának és sótartalmának, nem sikerült megbizonyosodnia azokról. Azonban a vajas tésztából készült édes péksüteményeknek rendkívül magas lehet a zsírtartalma, és emellett cukrot is tartalmazhatnak. A sós változatok esetében pedig a magas só- és zsírtartalom okozhat egészségügyi problémákat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás