promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtudtuk a titkát, hogy miért kék, fehér minden épület Görögországban?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világhírű európai úti célok, mint például Mykonos és Santorini könnyen beazonosíthatók a fényképeken, részben sajátos építészetüknek köszönhetően. Az influenszerek egyik kedvelt helye, imádják fotózni a szigetek fehérre meszelt otthonai előtt, kék díszítéssel és ajtókkal. De miért kék-fehérek a görög szigetházak?

Sokan Görögország ikonikus színeiként ismerik fel a kéket és a fehéret. Ezek a görög zászló színei, továbbá a fényes tenger és az ég színei is, amelyek a gyönyörű Földközi-tenger szinonimája. Az európai kükladikus szigeteken azonban az otthonok jellegzetes kék és fehér színe nem ezeken alapul. Valójában több oka is volt a görög szigeti építészet ikonikus jellemzőjének. Ezek többnyire gyakorlati okok voltak.

Nyáron a hőségben az otthonok hűtése

A szigeteken, például Mykonoson, Paroson és Naxoson számos ház eredetileg kőből épült. Ez praktikus döntés volt, mivel a fát nem volt könnyű megtalálni a sziklás égei-tengeri szigeteken. A sziklás terep azonban sötétebb színű. Ez problémát jelentett a napsütéses görög nyarakon. A sötét kövek elnyelnék az otthonokra sújtó napfényt, elviselhetetlenül felforrósítva a belső teret. Ezért a lakosok elkezdték fehérre festeni a köveket, hogy lehűtsék belső tereiket. A folyamat működött, és hűvösebb, kényelmesebb szigeti otthonokat eredményezett.

Hogyan érintette a kolera a lakások színeit

1938-ban egy országos rendelet szerint a szigeti otthonokat kék-fehérre kellett festeni. Görögországban akkoriban kolerajárványt tört ki. A betegség megfékezése érdekében megparancsolta az uralkodó a polgároknak, hogy meszeljék ki otthonaikat. Ez ma talán furcsán hangzik, de a házak festésére használt meszelés mészkövet tartalmazott. A mészkő erős fertőtlenítőszer, és nem sok mást tudtak volna használni akkoriban.

A görög állampolgárok így fehérre meszelték otthonaikat, hogy segítsenek fertőtleníteni és csökkenteni a kolera terjedését.

Mi a helyzet a görög szigeti házak kék színével?

Bár a kék a legelterjedtebb szín, amivel megfestik az ajtókat és redőnyöket a szigeteken, de nem ez az egyetlen szín. Valójában, ha sok szigetet körbejárunk, a kék mellett vörös, zöld és barna színek is feltűnnek.

Az élénk kék szín azonban továbbra is uralkodó. Na de miért?

Nos, ez a költségekből adódik. A halászok és más tengerészek kifestették az ablakaikat és a redőnyöket azzal, ami a csónakjuk festése után megmaradt. Összetevői miatt általában a kék volt a legolcsóbb elérhető festékszín.

A görög sziget otthonaiban használt kéket mészkő és egy „loulaki” nevű tisztítószer keverékéből készítették, amely egyfajta kék hintőpor volt, amely a legtöbb szigetlakó otthonában elérhető volt. Ezért a kék festék nagyon könnyen elkészíthető szín volt a görögök számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás