promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazánk legkisebb falvai, van, ahol csak 7-en élnek: közért nincs, polgármesteri hivatal van
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meglepő adatokat olvashatunk ki a KSH magyar vidék legkisebb lélekszámú településeire vonatkozó információkból.

A legkisebb teleülés Debréte, ahol összesen 7 fő lakik.

Ez az aprócska falu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Észak- magyarországi középhegységben található.

A Zsáktelepülés Viszló és Tornaszentjakab között kiágazó úton érhető el északkeleti irányból. Nem fogunk újat mondani azzal, hogy a település nem csak lakosainak száma miatt, de földrajzi elszigeteltségének is köszönhetően Magyarország egyik legcsendesebb, legnyugalmasabb települése, „itt még a csendet is hallani”, ahogyan a helyiek mondják.

Mérete ellenére rendkívül ápoltak és rendezettek közterületei, sőt mára már a falusi turizmus is fellendült Debrétén. Két főutca van 7 emberre és polgármesteri hivatal is megtalálható. A településnek csak egy mozgóboltja van, állandó kis ÁBC nincs.

Debréte természetközelisége miatt a környező erdők igen gazdag vadállománya emberközelben figyelhetőek meg, így a vaddisznók, szarvasok, rókák és más nagyobb emlősök gyakori vendégei a kis falunak.

A zalai Csertalakoson 12 fő él.

A Zalai-dombsági Göcsejben található Csertalakos. 199 hektáron terül el a megye elsőszámú legkisebb közigazgatási területű települése.

A falunak nagyon jó elhelyezkedése van, egy dombtetőn helyezkedik el, a Gutorfölde-Mikekarácsonyfa között, mellette folyik össze a Cserta és a Berek-patak. Korai iratokból az derül ki, hogy a második világháborúban 7 helyi lakos esett el, és a háborúkat követő földosztás után sokan elvándoroltak. Az önkormányzat mindent megtesz, hogy házfelújítások által fiatalokat csábítson az elnéptelenedett településre.

Tornakápolna egy parányi 12 fős község.

Edelényi járásban található az Északi-középhegységben, azon belül is az Aggteleki-karszttól nem messze, a Galyaságban, az Aggteleki Nemzeti Park területén, Aggtelektől körülbelül 10 kilométerre Tornakápolna.

Mivel ez egy zsáktelepülés az egyetlen megközelítési módja Szinpetriből van.

350 méteres tengerszint feletti magasságban, egy hegyen helyezkedik el, csodálatos panorámával a környező dimbes-dombos tájra és a határon túl, Szlovákiában lévő Tátra csúcsaira. Ez a háborítatlan környezet sok turistát vonz, ennek ellenénre lakossága mindössze 12 főt számlál, azonban ha valaki háborítatlan békére és gyönyörű kilátásra vágyik, érdemes ellátogatnia Tornakápolnára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás