promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Könnyezni fogsz, ha meglátod ezt a magyar városnevet Amerika térképén
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az egyik leggyönyörűbb és legszebb szó, amit egy magyar hallhat.

A 19. századtól sok magyar vándorolt ki a világ tulsó végére, a lehetőségek hazájába, így elsősorban az Egyesült Államokba, de egy kisebb csoport Kanadába is letelepedett. Ha a térképre nézünk, akkor bizony rengeteg olyan magyar földrajzi elnevezéssel fogunk találkozni Amerika kontinensén is, amelyre nem is számítottunk volna még a keresgélés elején, ilyen például Tokaj vagy Balaton, amelyek eredetileg Magyarországon vannak.

De a történelem tükrében bizony egyáltalán nem meglepő, hogy Kossuth Lajos neve többször is feltűnik Amerika térképén, több települést is elneveztek róla, illetve egy megye is róla kapta a nevét. Utóbbival kapcsolatban érdekes, hogy Kossuthnak szobra is van a helyi törvényhozás épülete előtt. A magyar szabadságharc újranyitásának ügyében, illetve azért, hogy elnyerje az USA szimpátiáját, Kossuth nagyon sok amerikai városban tartott beszédett. És igazi kultusza lett akkoriban Amerikában, még a nevét is sok akkor született gyermek megkapta.

Ám Kanadában is letelepedtek magyarok, és ide is nagyon sok kis magyar történet kapcsolódik.

A 19. század végén egy magyar gróf kísérletet tett egy New Hungary, azaz Új Magyarország nevű kolónia létrehozására Kanadában, de sajnos a terv nem jött össze, részben azért, mivel megnehezítették a dolgát. Ugyanakkor Saskatchewan területén továbbra is megtalálhatóak a magyar jelenlét nyomai. Ilyen nyomok, amelyek ott vannak, például egy Kaposvár nevű templom vagy az alapító grófhoz kötődő Esterhazy nevű település. Bár a gróf nagyon sokat tett a kolónia megvalósításáért, végül 1912-ben elszegényedve halt meg New Yorkban.

De egy Otthon nevű település is az ő nevéhez kötődik.

A Google Maps-on is felfedezhető az Otthon nevű helység, amely sokáig a magyar diaszpóra egyik jelentős települése volt. Ezt a területet egy időben Little Hungary-ként is emlegették. Az Otthon nevű települést 1894-ben alapították amúgy, rövid videók pedig találhatók róla fent a közösségi videómegosztó oldalon is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás