promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva különbség van Magyarország két régiója között, az ok egészen elképesztő
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mindegy, hova születünk, Magyarországon még a nap is máshogy süt az emberre.  Az ország legkeletibb és legnyugatibb település közötti távolság légvonalban 525 km, és bizony óriási különbség van a két pont között.

De mielőtt erre kitérnénk, érdemes megismerni a két települést.

Hazán legkeletibb csücskében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Garbolc. A község a Túr folyó mentén fekszik a Magyarország-Románia-Ukrajna hármashatáránál, és már az 1344-es oklevelekben is szerepel a neve, igaz, akkoriban Garbolcznak írták. Igazán hánytatott sorsú kis település először a Rákóczi-szabadságharc alatt pusztult el, majd az újból felépült falu 1787-ben egy tűzvészben veszett oda ismét. Garbolcot 1970 májusában a zöldár sem kímélte. Ekkor sok falusi elhagyta a települést, így 1980-ra 193 főre csökkent a lélekszám. Jelenleg 140-150 fő él itt, aminek határában található Magyarország legkeletibb pontja. Helyét egy különleges emlékoszloppal is megjelöltek.

Felsőszölnök az ország legnyugatibb települése, ami már Vas megyében terül el, az a Magyarország-Ausztria–Szlovénia hármashatár mellett. Milyen érdekes, hogy mindkét település olyan határvonal mentén fekszik, ahol nem egy, hanem rögtön három ország találkozik. Felsőszölnök  első írásos említése 1378-ból való, akkoriban a dobrai várhoz tartozott. A lakosok büszkék lehetnek történelmi múltjukra, mert a község 1640-ben a utolsónak hódol be a töröknek, hogy elkerülje a pusztítást. Ennek ellenére ez a falu sem járt jobban, mint Garbolc, 1664 augusztusában a szentgotthárdi csata előtt a törökök felégették, sok más Rába menti faluval együtt. Felsőszölnököt rengeteg domb öleli körül, igazán festői kilátás tárol a vándorok elé, akik felkeresik országunk legnyugatibb települését, ahol ezt a pontot egy obeliszt jelöli.

No de mi az a durva különbség, ami egészen elképesztett minket? Aki nézett már amerikai filmeket, sorozatokat, vagy élt már Amerikában (esetleg bármilen más országban, aminek a földrajzi kiterjedése óriási), biztosan találkozott már azzal a jelenséggel, hogy az országrészek között jelentős időeltolódás van. Los Angelesben még az igazak álmát aludják, mikor New Yorkban már kel a nap. Bár magyarországon egységes az időzóna, és nem is vagyunk egy igazán nagy kiterjedésű ország, a legnyugatibb és a legkeletibb pont között majdnem fél óra az időeltolódás.

Ez azt jelenti, hogy Garbolcon 27 perccel korábban kel és nyugszik a nap, mint Felsőszölnökön. Nyugaton még gyönyörködünk a naplementében, miközben keleten már a csillagoktól ragyog az égbolt.

(Forrás: Wikipedia, Időkép)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás