promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási piramisok a Balaton körül - igazán elképesztő, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen terveket szőttek
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ikonikus építményei ezek egy korszaknak.

A magyar tenger a Balaton nem mindig volt turistaparadicsom, a 18. században még az is tervben volt, hogy az egészet lecsapolják, a helyén pedig gabonát fognak termeszteni, mert a 18. század folyamán erre volt igény. Mária Terézia alatt megszületett a döntés is az eltűntetéséről, ám végül a vármegyék ellenállása miatt az meghiúsult. Később pedig, a 19. század folyamán már a nyaralások egyik legjobb színhelye Magyarországon, a turisztika fejlesztés pedig azóta is tart.

A 20. században pedig egyre jobban az embereké lett a Balaton, a hatvanas években is gőzerővel folyt a fejlesztés. Az évtized végére pedig el is érte a tetőpontját - írja a Tó-Reto Blog. A Balaton lassan nyitott a külföldi turizmus irányába is, a nyugati országokból érkező turisták pedig magukkal hozták az árak elszabadulását is. A Balaton lassan tele lett, így a kapacitást kellett bővíteni, erre volt hivatott a Delta-, majd a Touring-program is. A Delta-program valószínűleg a görög delta-betű formájáról kapta a nevét, és bizony piramis alakú épületek kezdtek sorjázni a Balaton körül.

Olyan gyorsan és olcsón felépíthető vendéglátóegységekre utalt, amelyeknek szükség esetén a befogadóképességük a falak mozgatásával is bővíthető volt. A téli üzemeltetés is cél lett volna ezeknél, így ez sokat számított tehát a főszezonon kívül. Az első Delta-étterem Siófokon nagy sikert aratott. A Hejhál Éva által megálmodott típustervben három, egyenként 17 méter magas piramis alakú épület került kialakításra.

A három "Balatoni piramis", a Delta-éttermek közül kettőt még ma is felismerhetünk a magyar tenger körül.

De mégis hogyan változott a Balaton 100 év alatt? Elképesztő felvételeken az ATV jóvoltából a változás:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás