promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Iszapos lángossal újítanak be a Balatonon
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hamarosan iszapos, hínáros lángost is megkóstolhatsz a Balatonon.

Ha azt hitted, hogy a sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi után már nem lehet extrémebb gasztrokülönlegességet kitalálni a Balatonnál, akkor nagyot tévedtél. Hamarosan akár iszapos, hínáros lángost, vagy algás kávét és jégkását is kóstolhatsz.

Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a Balatorium Ökológiai x Kulturás Hét augusztus 19-én a magyar tengernél. A kezdeményezéshez neves helyi vendéglátók csatlakoztak, és a szabadonbalaton csapatával együttműködve olyan különleges étel és ital kóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait, amik ráadásul még finomak is.

A menüt ezen a napon több mint 9 helyen kóstolhatják majd az érdeklődők: a kezdeményezésben részt vesz a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó, vászolyi Zománc Bisztrócska, Kánya Zoli Halsütője Balatonszepezdről, a Kaktusz Büfé Csopakról, a Balatonalmádi Constans Random Café, a balatonmáriafürdői Lángos World, az Örvényes Beach büfé és a Salföldi Bánya is.

(Fotó: Túrós Balázs)

A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így kóstolhatunk majd sulyom shotot és abált sulyom desszertet, hínáras és egyéb vizinövényes, iszapos lángost és kekszet, emberek számára készített bojli falatokat, algás Balaton italt és kávét vagy jégkását, de fáslegelő ital is lesz majd a tányérokon és poharakban.

A felhasznált alapanyagok természetesen minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.

A fogások mellé beszélgetés is jár, hiszen a vendéglátóhelyek egy részében a Balatorium projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet kóstolás közben. Az ételek és italok által fókuszba kerülnek a Balaton mikroszkopikus algái, a horgászat során a tóba jutó tápanyagok, a vízinövények, amelyeket strandolás során észre sem veszünk, vagy éppen zavarnak minket. Ahogy egy-egy étel ízének kialakításában fontos szerepük lehet, úgy a víz tisztaságának vagy a halak szaporodásának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak ezek az alig ismert élőlények és folyamatok.

(Fotó: Túrós Balázs)

A Balatorium projekt csapata a többek között a menüvel szeretne rámutatni, hogy meg kell óvnunk a Balaton szépségét, a környék élhetőségét fenntartó természetes rendszert. Véleményük szerint szemléletváltásra van szükség, hogy a Balatont ne csak használjuk, hanem együtt éljünk vele. A kóstolással minden érdeklődő új oldalát ismerheti meg a Balaton élővilágának, és utána talán jobban is vigyáz majd rá.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás