promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: faltól falig emberi koponyák vannak a brünneri titkos alagútban
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A csehországi Brünn furcsa hely kulturális szempontból. Akárhova lép be az ember, szinte mindenhol szembe találja magát egy csontvázzal a bizarr élményekre vágyó turista.

Párizs után Brünnben található Európa második legnagyobb csontháza. Becslések szerint az itt eltemetettek száma meghaladja az 50 ezret.

De hogyan került ennyi koponya a Szent Jakab-templom alá és miért?

A Szent Jakab-templom templomkertjébe már a 13. század elejétől temetkeztek. Sok más templomkerthez hasonlóan a város falain belüli létesítése később megakadályozta bővítését. A templomkert kapacitása gyorsan kifogyott és a növekvő város szükségleteit már nem tudta ellátni.

Ekkor a városvezetés úgy döntött, hogy egy speciális temetkezési rendszert vezet be. Az új rendszer alapján a temetés után 10-12 évvel megnyitották a sírokat, és a maradványokat eltávolították, hogy helyet adjanak egy másik testnek a sírban. Az eredeti sírok maradványait speciális földalatti területekre, úgynevezett osszáriumokra szállították. Ezek is gyorsan megteltek a gyakori pestis- és kolerajárványok miatt.


Kép: Biró Klára

A II. József által 1784-ben bevezetett reformok a templomkertek higiéniai okokból történő bezárását eredményezték. A sírok maradványai kriptába költöztették, a templomkert falát lebontották, a templom környékét az egykori kopjafákkal leburkolták.


Kép: Biró Klára

A Szent Jakab-templom osszáriuma ma a turisták egyik kedvenc látványossága. A túra nagyon lenyűgöző, részben a kifejezetten erre a helyre komponált zenének köszönhetően.

Ha valaki efféle borzongásra vágyik, érdemes megnézni a kiállítást, utána megfűszerezve a kapucinus rend múmia kiállításával.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás