promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felejtsd el, amit eddig gondoltál a múmiákról: a bizarr valóság mellbe fog vágni - megnéztük a brnói múmia kiállítást
Borítókép:  Bíró Klára
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szokatlan kripta múzeum található a csehországi Brnóban, a kapucinus rend szerzeteseinek hihetetlen állapotban megőrzött múmiáit tekintheti meg a bizarr látványra vágyó turista.

A templom több száz éve megőrzött szerzeteseket állít ki ruháikkal és rózsafüzéreikkel névtáblájukkal együtt. A szokatlan kriptában közel 200 eredeti múmia közül 15 került kiállításra. Egymás mellé helyezve fekszenek egy üvegfal mögött, a látvány sokkoló és elgondolkodtató.

A csehországi kolostor kísérteties titkot rejt azoknak, akik hajlandók a föld alá merészkedni – két tucat rózsafüzért szorongató holttest látványáért.

Forrás: Biró Klára

A brünni Szent Kereszt kapucinus kriptájában található holttestek több száz éves múltra tekintenek vissza, de csak nemrég fedezték fel újra és nyitották meg őket a nyilvánosság előtt.

A föld alatti kamra egyedülálló talajszerkezete és szellőzőcsatorna-rendszere lehetővé tette a holttestek szabad levegőn történő kémiai beavatkozás nélküli mumifikálását. Lényegében teljesen véletlenül és maguktól mumifikálódtak.

A szerzetesek és a gyülekezeti tagok hanyatt fekve, keresztbe tett kézzel, ősi rózsafüzért tartva fekszenek a kripta falai mentén sorba rendezve csak és kizárólag egy üvegfallal elválasztva a közönségtől.

Magát a templomot 1765-ből származó barokk szobrok díszítik, de az igazi látványosság a testek. Elnéztem az érkező látogatókat, akik pár cseh koronáért megtekinthatik szabadon a kiállítást, de véleményem szerint mindenki ugyanazt érezte -erre senki nem volt felkészülve.

Forrás: Biró Klára

Az egyik látogató, aki a pincelátogatást értékelte a TripAdvisoron, azt mondta, hogy „nem nyavalyásoknak való a tárlat, [de] érdemes megnézni, és érezhetjük a kísérteteket”

Egy másik látogatú úgy nyilatkozott, hogy „bizarr és határozottan nem gyerekeknek való”.

Nekem múlthéten volt szerencsém megtekinteni a kiállítást, és még a téma kedvelőjeként is, furcsak libabőrt és bizsergést éreztem a testek között sétálva. Ami viszont pozitív volt ebben a drámai helyzetben, hogy a tájékoztató füzet alján egy kis üzenetet lehetett felfedezni több nyelven is leírva:

„Az élet múlandó, éljünk vele és használjuk ki”

 

Ezzel az üzenettel távoztam és még sokszor visszagondoltam arra, hogy sajnos mai felgyorsult világban ilyen drasztikus helyzetek kellenek, hogy emlékeztessenek minket arra, hogy mi a fontos.

@drpanyikanita Hihetetlen és bizarr látvány Csehországban #mummy #múmia #brno ♬ In This Shirt - The Irrepressibles
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás