promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért hívjuk magyar tengernek a Balatont? A választ Siófokon kell keresni
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen kacifántos története van annak, miért nevezzük a Balatont a Magyar Tengernek!

Úgy tűnik, a hírek ellenére, hogy rendkívül kihalt a Balaton, a legfrissebb statiszitkai adatok szerint a főszezonban eddig több mint 700 ezer vendég volt, nekik köszönhetően június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát. A júliusi forgalom már most több mint 3 százalékkal a "bezzegév" felett alakult - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. Talán augusztusra ennek köszönhetően egy kicsit fellélegezhetnek a vendéglátósok, és újra vidámabban süthetik a lángost és a hekket a Magyar Tengeren. 

De honnan ered a Magyar Tenger elnevezés?

A tó 10-12 ezer évvel ezelőtt alakult ki. A római hódítás előtt kelta népek laktak a környékén, ők nevezték el Pelsónak. Az ókori rómaiak tavat sokáig Lacus Pelsóként emlegették, vagyis Sekély Tóként. Eötvös Károly leírásából az is kiderül, hogy a 6-8. század körül a területre érkező avarok szintén Pelsóként emlegették a vizet. Ám az avarokkal érkező szláv szolgák új nevet adtak a valóban nádasokkal, szigetekkel, lápos területekkel tarkított tónak, ez volt a Blatto, ami egyszerűen mocsarat jelent. Ebből a szóból alakult ki szép lassan a Balaton elnevezés, a szláv népeket magukba olvasztó magyarok pedig megtartották ezt. Így emlegetik tavunkat a külföldiek is, kivéve a németeket, akik lapos tónak, azaz Plattensee-nek nevezik - foglalta össze a hirbalaton.hu.

Ám azt már kevesen tudják, hogy Siófokon 1878. júniusában készült el az a Magyar Tenger elnevezésű – nem az első, de az első korszerűbbnek mondható – fürdőház. Akár még innen is eredhet az elnevezés. A Balaton vízállása és az időjárási viszontagságok miatt, a fürdőház nem bírta sokáig. Csak 1882-re tudták újra rendbe tenni. A 80 kabinos, társalgóval is rendelkező magyar tengeri fürdőt később beljebb vitték a tóba. A fürdő kezelése az 1920-as évekre új bérlőkhöz került, akik nem óvták a fürdőház állagát, majd ebben az időszakban el is bontottak. A nagyméretű fürdőházra mára már csak az írásos források és a korabeli illusztrációk, fotók emlékeztetnek.

Ma megkezdődött a négy napos buliparaton is a Siófoki Plázson. DR BRS nyitja meg a partit a Plázs Music teraszán. Holnap a nemrég új lemezzel érkező Carson Coma nagykoncertjét hallgathatjuk meg. Szintén holnap a BAHART X Plázs Boat Party hajója is megérkezik, a fedélzeten Metzker Vikivel. De érkezik a Tezenis Beach Party, fellép majd Horváth Tamás és Nótár Mary is. A dupla koncert után jön a Hódítás éjszakája és a Wannabe Beach idézi meg a ’90-es és 2000-es éveket.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás