promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Iszonyatos dolgokat találtak az ételfutárok táskáiban - ezután mindenkinek elmegy a kedve a rendeléstől?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miféle gusztustalanságokért fizetünk?

Egy friss olasz tanulmány rávilágított, hogy az ételszállító táskák sokkal több baktériumot tartalmaznak, mint elsőre gondolnánk. Az sem kizárt, hogy koszosabbak belülről, mint egy étterem padlója. A veszélyekre egy élelmiszeripari trendeket figyelő, kockázatokkal foglalkozó Rizikometer nevű szervezet hívta fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben. A kutatás szerint egyetlen táskában akár 200 baktériumkolónia is megtalálható, és sajnálatosan ezek nem az egyetlen aggodalmak a táskákkal kapcsolatban.

A holland De Telegraaf cikkére hivatkozva az olasz vizsgálat során római laboratóriumban alaposan megvizsgáltak néhány futártáskát, amelyek első pillantásra tisztának tűntek. Az eredmények azonban lesújtóak voltak: a táskák belsejében többszörösére nőtt az engedélyezett baktériummennyiség, ami egy átlagos étterem padlóján található mennyiségnél jóval több.

A laboratóriumvezető, Laura Panzironi, elgondolkodtató kérdést tett fel:

"Vajon ki enné meg az ételt, ha tudná, hogy milyen körülmények között szállították?"

Azonban a baktériumok jelenléte nem az egyetlen aggodalomra okot adó tényező. A vizsgálat feltárta, hogy az ételszállító táskák nem alkalmasak arra, hogy a hűtendő ételeket megfelelő hőmérsékleten tartsák. Ez különösen kockázatos, ha hideg fogásokat, például sushit szállítanak forró ételek mellett, mivel a hosszú út alatt a kórokozók elszaporodhatnak a megrendelt ételekben.

Fontos tehát tudni, hogy az ételszállítás során fennálló kockázatok miatt gondosan válasszuk meg, milyen ételeket rendelünk, és honnan. Bár ezek csak a higiéniai szempontok. Ételt rendelni a magas költségek miatt sem éri meg. Gyakran drágább, mint az otthoni főzés vagy az éttermi étkezés. Emellett jelentős környezeti hatásai lehetnek. Az egyszer használatos csomagolóanyagok és műanyag edények gyakori használata hozzájárulhat a szemét problémájához és a környezetszennyezéshez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás