promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Letaglózó dolog derült ki a Balatonról, a szakértők megszólaltak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Balaton, a magyar tenger számtalan titkot tartogat még manapság is a magyarok számára.

A Balaton a felhőtlen nyári kalandok helyszíne, az egyik legkedveltebb turistacélpont még manapság is. A Balaton az a hely, ahová nyáron a legtöbb magyar lelátogat legalább egyszer. az egyik leghangulatosabb magyar táj övezi, néhol olyan, mintha Toszkánában lennénk. A Balaton körül pedig rengeteg legenda és rejtély is kering, és ezek közül az egyik legérdekesebb egy balatoni alattjáró története,

amely egynéhány olvasat szerint még ma is a tó mélyén fekszik.

Ám most egy olyan "titokról" rántották le a leplet a szakértők és szakemebrek, amely mindenkit érinthet széles hazában, hiszen a Balaton időjárásról adott ki tanulmányt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), amelyben végre magyarázatot olvashatunk az egyik legnagyobb anomáliára, titokra a Balatonnal kapcsolatban, a balatoni időjárással kapcsolatban. A tanulmányban, amelyről a We Love Balaton is beszámol, arról esik szó, hogy miért történhet meg az, hogy az előre jelzett záporok és zivatarok végül mégis elkerülik a magyar tengert.

Nos, mi is a válasz erre?

Sokszor előfordul, hogy a Balatonhoz közeledő zivatarokat a Balaton vize okozta leáramlás egyszerűen visszatartja, és végül megkerülik a zivatarok a tavat, vagy átlépnek felette.

Szóval az OMSZ szerint a tó vize felhőoszlató hatással rendelkezik, ezt pedig onnan is megfiygelhetjük, hogy megesik, hogy az északi vagy a déli part felett gomolyfelhők kavarognak, míg a Balaton felett tiszta az ég, látunk mindent. Nagyon jól mutatja be ezt a jelenséget egy radarfelvétel, zseniálisan látszik az, amit a tanulmányban magyaráznak a szakértők.

A tanulmány teljes egészében IDE kattintva olvasható, ebből pedig az is kiderül, hogy miért nem egységes a víz hőmérséklete.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás