promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudósok feltámasztanák az ősi óriás teremtményeket, de ez sokakat ki fog akasztani
Borítókép:  profimédia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gondolkodtál már rajta, milyen íze van egy mamutnak? Most kipróbálhatod!

A belga Paleo nevű startup új projektbe fogott, amely során mesterséges húsok előállításához szintetikus fehérjéket fejleszt. A cég vezérigazgatója, Hermes Sanctorum - aki gyermekkorától kezdve érdeklődik az őstörténet iránt - most a kihalt fajokból származó DNS-t használja inspirációként más üzleti tervekhez is - írja az index.

A Paleo együttműködik a svédországi Paleogenetikai Központtal, és olyan mamutfogakból nyert ki DNS-darabkákat, amelyeket a szibériai permafrosztban találtak, és akár 1,2 millió évesek lehetnek. Ezeket a DNS-töredékeket kombinálták az ázsiai és afrikai elefántoktól származó DNS-sel, hogy rekonstruálják a mamut génjét. A benne lévő fehérje felelős a hús ízéért és élénkvörös színéért.

A fehérjét burgonyakeményítővel, olajjal, sóval és más ízesítőkkel keverték össze, hogy az ízében és állagában hasonlítson egy hamburgerre. A cég szabadalma szerint a fehérje különleges kémiai reakciókat vált ki a húspogácsa többi összetevője között, és olyan ízeket hoz létre, amelyek másképp nem érhetők el. Sanctorum szerint a mamutburger íze "intenzívebb", mint a marhahúsé.

Lesz jövője a mamutburgernek?

A cég már 12 millió eurót gyűjtött be az első finanszírozási körben, és azt tervezi, hogy hamarosan nyilvánosan is elérhetővé teszi a mamuthúst. Úgy tűnik, a termék iránt több vegán hamburgergyártó és egy jégkorszaki vidámpark is érdeklődik.

A Paleo nem az egyetlen cég, amely a mamuthússal foglalkozik. Az ausztrál Vow cég laboratóriumban növesztett mamut fehérjét használt fel, amikor mesterségesen előállított őssejtekbe fecskendezett birkából származó DNS-t. A Geltor nevű startup pedig masztodon DNS-t használt fel kollagén előállítására.

 

Ezek az innovatív projektek új távlatokat nyitnak az ételiparban, noha már így is rengeteg újdonsággal próbálkoznak a gasztronómiában otthonosan mozgó egyének. Van például Wasabi hamburger, gyümölcsös hamburger, csokoládés, tenger gyümölcsei és trüffel burger is. A szakértők szerint, az ilyen különleges fogások izgalmas alternatívát nyújtanak a hagyományos hamburgerélményhez, és lehetővé teszik az ízek új és izgalmas kombinációit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás