promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
100 év után végre újra lehet strandolni egy tiltott helyen, ahová mindenki vágyott
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő hosszú idő telt el, de egy új generáció ismét megmártózhat ezen a titkos helyen Párizsban.

Ez azért jelentős hír, mert erre korábban kereken száz évvel ezelőtt volt lehetősége az embereknek. Most úgy tűnik három helyszínt is megnyitnak, egy részben már használatban lévő vízi-központot, és két további helyet nem messze az Eiffel-toronytól. A fürdőhelyeket egy mólón keresztül lehet majd bevenni, és körbe kerítik bójákkal azt a területet, ahol bátran úszkálhatnak a strandolni vágyók. Mint minden rendes strandon, itt is lesznek öltözők és zuhanyzók a pihenőknek.

De miért volt tilos ilyen sokáig fürödni a Szajnában?

A Párizsban élők régi vágya teljesül most, hogy újra úszhatnak a városukat átszelő folyóban. Amikor 1900-ban először rendeztek olimpiai játékokat Párizsban, az úszóversenyeket a folyóban tartották. A rossz vízminőség miatt már 1923-ban hivatalosan betiltották a fürdőzést a Szajnában. És mégis: voltak, akik ennek ellenére még a hatvanas években is megmártóztak benne. A rossz vízminőség miatt az évek során kialakított szabadtéri uszoda is inkább a folyóhoz kapcsolt medencékből áll. Így az illúzió mégis csak megszületik, hogy a víz szerelmesei a folyóban úszhatnak.

A Szajna kulturális és történelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú. A párizsi parti séták során a folyó partján található ikonikus épületek, például a Notre-Dame, a Louvre Múzeum és az Eiffel-torony láthatók. A folyó partján hosszú sétányok és kávézók hívogatják a turistákat és a helyieket egyaránt, akik élvezhetik a kellemes hangulatot és a gyönyörű kilátást. A folyó nemcsak a városközpontban, hanem az egész régióban fontos szerepet játszik a közlekedésben is. A hajózás révén lehetővé teszi az áruk szállítását a városba és a környező területekre, és persze a turisták kedvelt hajózási területe is, csak úgy, mint nálunk a Duna.

A Szajnát nem csak az úszni vágyók miatt fontos rendbe tenni. A francia főváros vezetése azért is megkezdte a folyó drasztikus tisztítását, mert annak központi szerepe lesz a 2024-es párizsi nyári olimpiai és paralimpiai játékokon, mivel az olimpia megnyitóünnepségén legalább 140 hajó vonul majd a folyón, körülbelül 10 ezer sportolót szállítva. Erről a HírTv készített legutóbb riportot:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás