promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliós fizetésért sütik a lángost a diákok a Balatonon?
Borítókép:  profimédia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Legendák szólnak arról, hogy a nyári szezonban átlagon felüli fizetést kérnek a vendéglátásban dolgozók. De vajon tényleg hét számjegyű a bevételük?

Már április óta toborozzák a munkaerőt a Balatonra és a hírek már akkor munkaerőhiányról és nagyon magas fizetésekről szóltak. A munka mindenesetre nem könnyű és felröppentek olyan hírek is, hogy a vendégekből mintha hiány lenne a magyar tengernél. A Fókusz által megkérdezett vendéglátósok szerint a nettó milliós fizetés csak egy legenda. Ha van is, aki magasabb összeget keres, azok általában a szakképzett szakácsok. Az, hogy mennyire strapás az ő munkájuk az is tudja, aki egy napot nem töltött el konyhán.

A szakácsok nettó 700 ezer forintot vihetnek haza, ami egymilliós bejelentett bérnek felel meg. De természetesen ennél van, ahol jobban fizetnek. A vendéglátó egység népszerűségétől, nívójától és elhelyezkedésétől függően. A felszolgálók kevesebbet keresnek, bruttó 500-600 ezer forintot, nekik viszont ott van a teljes egészében megtartható borravaló, ami átlagban 5-7 százalék, de előfordul, hogy 10-12 százalékot is adnak a vendégek.

Simon Péter vendéglátóhely üzemeltető a műsorban úgy nyilatkozott:

„Nálam biztosan nem megy haza a zsebében hárommillióval az, aki június elseji kezdettel augusztus 20-ig dolgozik. Az én üzleteimben biztosan nem, és azt gondolom, aki azt mondja, hogy ezt a fizetést ki tudja fizetni, ki tudja termelni a bérek, járulékok mellett, azt gondolom, hazudik.”

Szerinte főleg azok az üzlettulajdonosok ígérnek milliós fizetéseket, akik nem tudják betartani. Egy józan ésszel gondolkodó vállalkozó nem tud kitermelni csillagászati összegű bért, még a szakácsoknak sem.

Bár a tendencia megmaradt, hogy főként diákok dolgoznak ilyenkor a Balatonon nyáron, de joggal kérik meg érte a fizetségüket is. Napi 10-12 óra munkavégzés megerőltető lehet, kell hozzá az állóképesség. Napernyőket állítani, a strandszékeket elhelyezni, a medencéket tisztítani vagy a strand területét karbantartani kimerítő lehet a nyári hőségben. Aki konyhára kerül, szembesülhet az állandó forrósággal, pörgéssel és stresszel. Ráadásul a konyhában dolgozóknak pontosaknak és figyelmeseknek kell lenniük. A receptek betartása, az alapanyagok helyes mérése és a tiszta munkaterület fenntartása elengedhetetlen. Ez a fajta munka koncentrációt igényel, és hibák esetén nagyot bukhat a vendéglátóhely.

A felszolgálok is főleg fiatalokból tevődnek össze. Ha nem helyi a munkavállaló, van ahol szállást is biztosítanak számára. Ez mind a munkáltatónak pluszköltség.

Ami az árakat illet, idén folytatódott a tendencia. Sokszorosára nőtt a hekk, a lángos, a halászlé, a palacsinta, a hamburger, a pizza, egyszóval mindennek az ára. A tavalyihoz képest 20-30 százalékkal lehet többet keresni, ez az összeg az 5 évvel ezelőtti pénznek több mint a duplája. Ugyanakkor egy hétvégét eltölteni a Balatonon is sokkal többe kerül, mint két évvel ezelőtt.

A fiatalok nem csak keresni, költeni is szeretnek. Alább ez a videó rá a bizonyíték, amiben kiderül mennyit költöttek Zamárdiban a Balaton Soundon:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás