promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tízezrével lepik el a Balatont a nyáron, de ez nagyon váratlanul fog érni - annyiszor hallotad már a bikini szót, de ezt sosem gondoltad volna
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon izgalmas története van, és a Balatonnal foglalkozó dalokban állandó visszatérő.

Ha nyár és nyaralás, akkor nagyon sokaknak azonnal a magyar tenger, azaz a Balaton ugrik be, még ha úgy is van, hogy csak egy-egy napra mennek el megmártózni a tó habjaiban. Nem véletlen az sem, hogy ha Magyarországon a nyarat, a nyári hangulatot akarjuk bemutatni, akkor bizony a Balaton az a milliő, ahova el lehet helyezni egy menő riportot, vagy akkár egy nyári időszakra szánt sorozatot is. És akkor még nem is érintettük a nyári dalokat, amelyek szintén nagyon sokszor a Balaton körül forognak, de legalább a szövegük érinti azt nagyon sokszor.

A Balatonica című oldal közölt egy nagyon jó válogatás ezekből a dalokból, és ebben bizony kis kultúrtörténeti kuriózumokat is hoztak, amelyek megfejtése még izgalmasaabbá teszi ezeket a dalokat. Itt van például a 4F Club Balatoni láz című száma, amely valószínűleg minden magyarnak megvan, és sokan már a cím hallatán is elkezdték dúdolni.

A szövegben van egy olyan strófa:

"Napfény járja át a szívem újra
Csak egy szál bikinit hoztam el az útra
Újra érzem a balatoni lázat
Budapest várhat míg vége van a nyárnak"

Sokan valószínűleg a bikinit is azonnal a parthoz kötik, de a szó eredete tele van izgalommal. Kevesen tudják, de a bikini igazából nagyon régi, hiszen már az ókorban is lehet rá utalásokat látni, ezek azonban még nem a mai bikinik, csupán az elődeik, hiszen arról van szó, hogy két részből álló fürdőruha, és ilyet már az ókorban is felvettek az atléták, és erről rengeteg falestmény és mozaik is tanúskodik például Rómában, szóval volt előzménye az embersiég történelmében.

A bikinisek pedig ma is tízezrével lepik el a strandokat manapság is, többek között a Balatonon is.

Ám a ma is ismert bikini kicsit több mint 70 évvel ezelőtt debütált Franciaországban, és egy francia mérnök, Louis Reard alkotása volt. A nevét pedig a Marsall-szigetek egy apró részéről kapta, a Bikini-atollról, Reard pedig azt is elárulta, hogy mi az asszociáció alapja. A Bikini-atollnál rengeteg kísérleti atomrobbantást végzett az USA korábban. Reard pedig azt gondolta, hogy az ott végzett kísérleti atomrobbantásokhoz hasonló hatást válthat ki a férfiakból.

És, hogy pontosan mi az atoll?

Egy korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport a nagy óceánokon.

És íme 100 év fürdőruhadivatja videóban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás