promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha iszol kávét, azonnal tudnod kell erről
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új kutatás rávilágított a kávéfogyasztás súlyos következményére.

A kávé sokaknak az első, ami eszébe jut a reggelről. Emberek millióinak nincs fontosabb, miután kikeltek az ágyból, hogy lefőznek maguknak egy jó erős kávét, amit kényelmesen megisznak a munkába menet előtt. A legtöbben a napi két vagy három adag kávéra esküsznek, de akadnak bőven, akik akár öt, hat, vagy még többet megisznak.

Természetesen a kávénál is fontos a mértékletesség, oda kell figyelni arra, hogy a túlzott koffeinbevitel ne legyen káros hatással az egészségünkre. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy jótékony vagy inkább káros a nagyobb mennyiségű kávéfogyasztás, abban viszont a szakemberek is egyetértenek, hogy nem szabad mindenkinek túlzásba vinnie.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő nemrég egy friss kutatásra hívta fel a figyelmet, ami arra mutatott rá, hogy a túl sok koffeines kávé milyen káros hatással lehet a szervezetre.

Ebben a kutatásban az áll, hogy a nagy mennyiségű (390 gramm vagy több amerikai típusú kávé), különösen a koffeintartalmú kávé fogyasztása esetén jelentősebb a hasi aorta meszesedése magas vérnyomásban, cukorbetegségben, valamint szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők körében.

Dobson Szabolcs ugyanakkor hozzátette a saját posztjában, hogy a kutatás azon résztvevőinél, akik nem szenvednek a fent említett betegségekben, nem colt statisztikailag jelentős összefüggés a kávéfogyasztás és a hasi aorta meszesedésének súlyosságát értékelő pontszámok között.

A szakember kiemelte, hogy függetlenül attól, hogy fennállt-e magas vérnyomás, cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek, a koffeinmentes kávé fogyasztása nem befolyásolta az AAC-pontszámokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás