promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes nevű Madzsar gigaváros Ázsiában, eltitkolt őseink óriási metropolisza a Kaukázusban?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A város, amelyre sokáig úgy hivatkoztak, mint egy magyar városra a Kaukázusban.

Madzsar egykoron a történelem során létező város volt, méghozzá a Kaukázusban, egy számunkra mostmár annyira nem ismert, a de a régióban meghatározó folyó, a Kuma partján. A város ugyan a fénykorát több száz évvel élte, ám a romjai nagyon sokáig láthatók voltak. Gigantikus épületei messziről kiszúrhatók voltak a hegyes vidéken. A név pedig nagyon sok kutatót és szakértőt ösztökélt arra, hogy felkerekedjen megnézni azt a várost, amelynek neve kísértetiesen csenghet a magyar füleknek, merthogy ha furán is van írva, akkor is majdhogynem magyar leírva és kiejtve is.

Ám mi lehet az igazság? Tényleg a régi, ősi Magyarország egyik gigantikus városáról van szó?

Érdekes történelmi adalék, hogy XXII. János pápa bullája beszélt keresztény magyarok közösségéről ebben a térségben már korábban is. A város amúgy a 14. században élte fénykorát, viszont a kutatók már csak akkor fedezték fel igazán, amikor csupán a romjai látszódtak, de ez is nagyon erős lökést adott az elképzeléseknek a romantika korában. De még előtte a 17. században, illeve a 18. században erre járó utazók és katonák is beszélnek erről a városról, sokan pefig már ekkor összekapcsolják azt a magyarokkal, elsősorban a keleti gyökerek miatt. 1724-ben egy Turkolly Sándor nevű katona tájékoztatja magyar rokonait a keleti magyar városról, a hírek pedig elkezdenek jobban terjedni. Majd expedíciók sora indult megkeresni itt a magyarokat.

Sokan már több magyar várost is találni szerettek volna a környéken.

Régészeti feltárások a 20. század elején kezdődnek a település romjai között, amelyet a környék lakosai nagyon széthordtak az évszázadok alatt. Később azonban kiderült, hogy a Madzsar szó egész mást jelent, a krími tatárok például a kereket hívták így. Madzsar tehát egy Krími tatár város lehetett egykor, ám a 19. században óriási erőt gyakorolt a magyarság eredetének kutatására a felfedezés, és nyelvészetileg utána is nagyon sok hiteles felfedezés születetett a feltételezett kaukázusi magyar jelenlétről. Ráadásul a helyszínre vezetett expedíciók révén nagyon gazdag leletegyüttes került Magyarországra, még ha azoknak nincs is köze honfoglaló őseinkhez.

(Forrás: Index, Nyest)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás