promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus Aranykert húzódik a Duna közepén, Európában ez a legnagyobb, a tündérek birodalmának is hívták
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen ismerik, hogy mit rejt igazából az Aranykert kifejezés.

A Duna a leghosszabb magyar folyó, amely keresztülszeli az országot, földrajzi tájegységeket hoz létre, a Duna pedig nemcsak egy folyó, hanem történelmünkben is fontos szerepet játszik, akár a honfoglaló magyarok megtelepedésében is nagyon nagy szerepet kapott. Már a letelepedett történelmúnk kezdeti szakaszában is a Duna mentén alakultak ki a szálláshelyek, a központok, később pedig legangyobb városaink, sőt, az ország központjai, fővárosai is itt helyezkedtek el a folyó partján.

A Dunán rengeteg sziget van, a legnagyobbakat pedig fejből is tudjuk, ilyen a Margit-sziget, amelyet Budapest oázisának is hívunk, illetve ilyen a Szentendrei-sziget is, amely a Dunakanyar és Budapest között helyezkedik el, az Árpád-korban például ezen a helyen telepedett le a Rosd-nemzetség, így korábban sokáig úgy is hívták, hogy Rosd-sziget. Ám mégis, a legnagyobb dunai sziget a Csallóköz, amely, Trianon után került Szlovákiához, de korábban szerves részét képezte a magyar történelemnek. 1919-ben például volt szó arról, hogy kikiáltják a Csallóközi Magyar Köztársaságot is, amely egy különálló rész lett volna Magarországtól, de annak törvényei szerint.

És hogy hol fekszik Aranykert?

Ez bizony a Csallóköz másik neve, és azt is érdemes tudni a Ssallóközről, hogy tart egy óriási földrajzi rekordot is Európában. Európában ez a legnagyobb szárazföldi sziget, egy folyók övezte síkság, amely Szlovákia legtermékenyebb területei közé tartozik. Nevét pedig a Csalló nevű Duna-ágról kapta. A rendkívüli természeti kincsek, növény és állatvilág, a termékeny földterületek és a terület termálvizeinek kedvező ásványianyag-tartalma miatt kapta az Aranykert nevet, a regék szerint egykor a tündérek birodalma volt.

A Csallóköz fővárosa Dunaszerdahely.

A területen amúgy korábban áthatolhatatlan mocsarak is voltak, a honfoglalás után pedig Lehel törzse telepedett meg a területen. Korábban a Hazajáró stábja bejárta a területet, és szenzációs felvételeket készítettek a terület gazdagságáról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás