promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy furcsa lakatlan sziget Európában, ami félévente országot cserél
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden félévben más országhoz tartozik ez az európai sziget.

Európában létezik egy igen apró, lakatlan sziget, ami a világ legrégebben fennálló, ugyanakkor legkisebb területű kondomíniuma, vagyis olyan területe, ami egyszerre több országhoz tartozik.

Ennek a parányi földterületnek a létezését már római korból származó források is megerősítik, de csak akkor vált jelentőssé, mikor a 16. század elején Kasztília megszállta a Navarrai Királyságot. Nagyjából 100 évvel később, 1618-ban kitört a harmincéves háború, ami Európa jó részére kiterjedt. Ugyan ezt lezárta a vesztfáliai béke, Spanyolország és Franciaország tovább háborúskodott egymással.

Végül ők is békét kötöttek 1659. november 7-én a Fácánok-szigetén; 1856 óta egy emlékmű is áll itt emiatt - ennek különlegessége, hogy a Spanyolország felé néző oldalán spanyol, a Franciaország felé néző oldalán pedig francia felirat olvasható.

 

(Fotó: Wikipédia)

Ez a békeszerződés nemcsak egy kiegyezés volt a Bourbonok és a Habsburgok között, de rendelkezett európai területek cseréjéről és átengedéséről, valamint tartalmazta XIV. Lajos és Mária Terézia házassági megállaposágának feltételeit is.

Ez az a kis lakatlan sziget, ami egyszerre tartozik mindkét országhoz. Mivel nem akartak emiatt további konfrontációkat, egészen furcsa módon oldották meg a közös fennhatóságot:

minden februártól júliusig Spanyolország, augusztustól januárig Franciaország igazgatja.

Bár ez a hely csalogatja a turistákat, senki sem tudja látogatni, mivel nincs híd, ami ide átvinne. Így aztán ez egy olyan terület, ami két európai országnak kiemelten jelentős, de valójában jelentéktelen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás