promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Híres balatoni települések, amik nincsenek a térképen és GPS-szel is lehetetlen megtalálni
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez a 21 híres balatoni település hiányzik az összes térképről.

A Balaton környékén rengeteg település van, de a part mentén csak 41 található, melyek közül a legnagyobb Siófok (több, mint 26 ezer lakóval). A legkisebb település a magyar tenger partján pedig Örkényes, aminek mindössze 200 fős lakossága van.

Vannak azonban olyan városok és falvak, amik egyáltalán nincsenek rajta a térképen, ráadásul a GPS sem vinné oda az embert.

Ezek a települések bár megjelennek egy-egy regényben, filmben, vagy sorozatban, de még soha, senki nem találta meg őket. Az egyik leghíresebb fiktív balatoni település Balatonbogdány, egy Somogy megyei falu Balatonföldvár közelében, ami Rónay György Esti gyors című művének egyik helyszíne. Ezt a kitalált falut Balatonszárszóról mintázta a szerző.

Balatonemőd is ismerősen csenghet, hiszen ezzel a névvel Berkesi András A 13. ügynök című regényében találkozhatunk. Ennek a községi rangú településnek van egy tízemeletes szállodája is, ahol a történet elején egy gyilkosság történik. Hozzá kell tenni, hogy a könyvben nem csak fiktív, de létező települések is szerepelnek - köztük Balatonfüred, Veszprém, és Siófok.

Balatonszentgál a magyar tenger északi partján, Tihanytól nyugatra helyezkedik el Gaál Albert Hosszú szökés című filmjében. Akik látták, emlékezhetnek rá, hogy a település neve egy vasútállomáson is megjelenik. Azokat a jeleneteket, amik ebben a faluban játszódnak, Örkényesen vették fel.

Hol is hallottunk Balatonszöszmöszről? A Mézga Aladár különös kalandjai Superbellum című epizódjának volt az egyik helyszíne. A történet szerint az itt található Sügér sétányon található Máris szomszéd nyaralója.


Balatonmeggyes elsősorban a TV2 nézőinek lehet ismerős, hiszen itt játszódott a Doktor Balaton. A széria miatt sokan el akartak ide kirándulni, hogy megnézzék, hol vették fel a jeleneteket, de ezt nem egy létező faluban vették fel, mint például A mi kis falunk-at (Pilisszentlélek ad otthon Pajkaszeg lakóinak - a szerk.), hanem a szentendrei skanzenban.

Van két érdekes fiktív balatoni település, ami tulajdonképpen egy és ugyanaz, de mégis más nevet viselnek. Balatoncsillag Nemere István A fantasztikus nagynéni című regényének egyik helyszíne, de az ebből készült film már Balatonidrányban játszódik. Érdekesség, hogy ehhez a filmhez legtöbbet a soproni Taródi-várban forgatták, de Dunakeszin is dolgozott a stáb.

Aztán vannak olyan fiktív települések, amik kabarékban jelentek meg: Balatonberek neve például egy 1986-os Rádiókabaré-ban csendült fel, Balatonborzadály Gálvölgyi János legendás showjának egyik jelenetében szerepelt, Balatonmackóalsót pedig Fábry Sándor találta ki az egyik kabaréjelenetéhez.

További fiktív települések a magyar tenger mellől:

  • Balatonátokháza - a Familía Kft. egyik részében említik, a történet szerint itt van Alföldi Kázmér büféje;
  • Balatonbogárd - Részben itt játszódik Bárány Tamás Szélcsend című regénye;
  • Balatonbögyörő - Zoltán Diána Terézapu beájulna, avagy Állítsátok meg a szőke nőket! címet viselő paródiaregényében írnak róla;
  • Balatonkopács - A múmia közbeszól című filmben találkozhatunk vele;
  • Balatonkörtvélyes - Keszthelyről, Tihanyról, és Balatonfüredről mintázott település, ami Fábián Janka Emma-trilógiájában szerepel;
  • Balatonnádas - Az Akik nyáron is fáznak című regényben említik;
  • Balatonszemezd - A Gyalogbéka című ifjúsági sorozat egyik helyszíne;
  • Balatonszered - Az Egyiptomi történet-ben hallhatunk róla;
  • Balatonszépe - A Szabó család című rádiós hangjáték-sorozatban rendszeresen találkozhattunk vele, mint Szabóék balatoni nyaralójának helységével;
  • Balatonszuttyó - A Krebsz, az isten című filmben láthatjuk egy plakáton ezt a nevet ebben a formában: „Fortuna Szépségverseny Balatonszuttyó”;
  • Balatontelki - A Dániel című sorozat egyik részében hallhatunk róla.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás