promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtély Budapesten: van egy rettenetes kerület, ami nincs rajta a térképen, mégis mindenki emlegeti a fővárosban?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Budapest peremkerülete egy igazi rettenet, amiről mindenki hallhatott már, de még senki sem látta.

Egy távoli kerület messze Budapest belvárosától, amiről már sokan hallottak, de látni még senki sem látta. Egy rettenetes lakótelep Magyarország fővárosának peremén, ami nemcsak a nevében borzasztó. Rákosborzasztó a taxisok között terjedt el, mint a belvároshoz viszonyítva nagyon messze lévő peremkerületi hely.

Amikor nagyon távoli városrészbe kellett vinni az utasokat, akkor az biztos bevételcsökkenést jelentett egy budapesti taxisnak, ráadásul a burkolatlan, rossz földutak miatt a tengelytörés is gyakori volt.

Ez volt az az idő, amikor megszületett Rákosborzasztó legendája, és azóta is gyakran hallani a fővárosban, mint egy olyan messzi-messzi helyet, aminek senki sem ismeri a pontos helyét, de azt mindenki tudja róla, hogy egy, a központtól távoleső peremkerületről van szó.

Manapság sokféleképpen jelenik meg ez a név, ha Budapesten azt mondják valamire, hogy messze van:

  • „Ó, az kinn van valahol Rákosborzasztón!”
  • „Már Rákosborzasztón vagyunk, pár perc múlva a Keletibe érkezünk!”
  • „Már megint Rákosborzasztóra hívtak!”
  • „Elindulok Rákosborzasztóra lassan.”
  • „Már megint kint vagy Rákosborzasztón? Én nem megyek el még egyszer oda, az biztos!”

Na de mégis hova lehetne elhelyezni Rákosborzasztót, vagy egyáltalán merrefele keresték azok, akik megpróbálták felkutatni? Mivel a nevében is benne van a Rákos, ezért sokan valahová a 15-16-17. kerületbe helyezték, hiszen itt számos Rákos előtagú városrész található: Rákoscsaba, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákoskert, Rákosliget, Rákospalota, Rákosszentmihály - ezekben az a közös, hogy mind a városközponttól távoli peremkerületek részei.

Egyébként a "már Rákosborzasztón vagyunk, pár perc múlva a Keletibe/Nyugatiba érkezünk" mondás kialakulása is érdekes történet.

Ugyebár a Rákos-patak régióján a MÁV számos vasúti fővonala is áthalad, és ezeknek az állomásneveiben szerepel a Rákos szó. Mivel bizonyos személyvonatok az elővárosi közlekedésben is részt vesznek, ezeken a helyeken is megállnak. Gondoljunk csak bele, hogy egy messzebbről érkező utasnak milyen sokáig is tart az utazás emiatt, de amikor végre meglátják a kijelzőn, hogy a következő megálló már a Keleti vagy a Nyugati pályaudvar, akkor az mekkora megkönnyebbülést jelenthet az nekik. Nekik köszönhető az, hogy a fenti mondás kialakult.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás