promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érdekes titkot rejt a Dunakavics neve, nem véletlenül hívják így a retró édességet
Borítókép:  Bonbonetti
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hihetetlen, de innen kapta a nevét a Dunakavics.

Sokfajta retró édességet lehet kapni még ma is a boltokban, ezek közül is nagy kedvenc a Franciadrazsé és a Dunakavics. 2015-ben a Tárki Társadalomkutatási Intézet elvégzett egy felmérést, amiből kiderült, melyik nassolnivalók maradtak meg leginkább a magyarok emlékezetében.

A megkérdezettek többsége a Dunakavicsot, a Piros mogyoróst, illetve a macskanyelvet említette - bár hozzá kell tenni, hogy ezek közül egyik sem tűnt el a polcokról. Ebből is látszik, hogy az emberek még most is szívesen veszik és eszik ezeket a retró csokikat és cukrokat, de belegondolt már bárki abba, hogy honnan ered a nevük?

Nézzük először a macskanyelvet!

Bár a ma ismert édességet a hazánkba áttelepült svájci cukrász, Émile Gerbeaud találta fel a 19. század végén, a macskanyelv eredeti változatát - akkor még egy babapiskótához hasonló édesség volt - már a 17. században teasüteményként fogyasztották Európában.

A macskanyelv neve igazából semmi különlegeset nem rejt magában: egy hosszúkás, két végén kidomborodó csokoládérúd, aminek alakja a macska nyelvére emlékeztet.


A Bonbonetti retró édességeinek nevei azért már több érdekességet tartogatnak. A Dunakavicsot és a Franciadrazsét 1964-ben a Duna csokoládégyár kezdte el gyártani és forgalmazni. Annak idején az orvosok kifejezetten utálták ezeket a nasikat, hiszen a kavicsok jelentősen roncsolták a fogzománcot, a drazsékat pedig a gyerekek hajlamosak voltak felnyomni az orrukba, amit nem csekély kihívás volt kiszedni.

Később a gyártásuk átkerült a Budapesti Csokoládégyár Vágóhíd utcai üzemébe, és azóta is budapesti gyártásban készülnek. De honnan a nevük?

A Franciadrazsé nem meglepő módon a francia dragée szó után kapta a nevét, ami cukormázzal bevont mandulát jelent - ezzel ellentétben az általunk ismert édesség egyáltalán nem tartalmaz mandulát -, a Dunakavics nevének eredete viszont ennél jóval izgalmasabb. Az ember azt gondolná, hogy a Duna Csokoládégyár saját neve után keresztelte el az édességet, de valójában egy Dunából származó kavics áll a dolog mögött.

Hogy pontosan melyik kavics adta a közkedvelt édesség nevét, nem tudni, hiszen az eredeti gyártók sohasem árulták el. Ez egy olyan titok, amit senki sem tud majd megfejteni. Kevesen tudják, de a Duna Csokoládégyár a kőbányai nagy Dréher sörgyár épületében működött, ami hatalmas pincerendszere a régi kőfejtések miatt alakult ki.

Egyébként ha valaki nem talál a környékén lévő boltokban Dunakavicsot, akár otthon is el tudja készíteni. Ehhez nyújt segítséget az alábbi videó:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás