promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombasikerű filmeket forgattak ennél a kirándulóhelynél, lehet, hogy nem is tudtál róla
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mecseki hinta az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Magyarországon. A hinta a Mecsek-hegység déli részén, Pécsvárad és Orfű között, az erdőben található. A Pécsváradi Turisztikai Központ üzemelteti, és ingyenesen látogatható.

A méltán népszerű mecseki hinta egy fából készült, kétszemélyes hinta, amely egy nagy fenyőfa ágának végén helyezkedik el. A hinta magassága körülbelül 15 méter, és ahhoz, hogy elérjük, egy meredek ösvényen kell felmászni. Az ösvény kb. 300 méter hosszú, és nagyon népszerű a kirándulók körében.
Az ösvényen való felmászás után a hinta fantasztikus kilátást nyújt a környező erdőkre és a Pécsi-medencére. Az erdőben található tanösvényeken túrázva lehetőség van megismerkedni a környék élővilágával és történelmi emlékeivel. A mecseki tanösvények összesen több mint 100 kilométer hosszúak, és számos látványosságot kínálnak, például barlangokat, vízeséseket és mészkősziklákat.

A mecseki hintát 2012-ben építették a Pécsváradi Turisztikai Központ munkatársai egy helyi fenyőfából készítették el, amely korábban az erdőben növekedett.

A hinta rendkívül népszerű lett azóta, és évente több ezer turista látogatja meg. A teraszokon található padok és ülőhelyek hangszórókat tartalmaznak, amelyek a látogatóknak lehetővé teszik, hogy zenét hallgassanak a látványos kilátás mellett. Az építmény egyik legizgalmasabb része a "földalatti" rész, ahol a látogatók egy sötét alagúton keresztül (a helyszín egy régi bányaterület volt) juthatnak el a hinta tetejére. Az alagútban különböző fény- és hanghatásokat használnak az élményének fokozásának érdekében. Az ide érkezőknek két útvonal áll rendelkezésre. Az egyik útvonal a mélygarázsból indul, és egy 10 perces sétával vezet a hintához. A másik a híd lábánál található parkolóból indul, és egy rövidebb, de meredekebb gyalogúton vezet fel a hintához.

Az építmény alatt található egy modern látogatóközpont, amely interaktív kiállításokkal és információs pontokkal várja a látogatókat.

A Pécsváradi Turisztikai Központ rendszeresen szervez különböző programokat és eseményeket a látogatóknak, például koncerteket, filmvetítéseket, és gyerekeknek szóló foglalkozásokat, valamint évente megrendezik a "Mecseki Hinta Fesztivált". A programokról és az aktuális eseményekről a mecseki hinta hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Az év minden napján látogatható, azonban az időjárás függvényében a nyitvatartás és az utolsó belépés időpontja változhat. Érdemes előzetesen ellenőrizni az aktuális nyitvatartást a mecseki hinta hivatalos honlapján vagy telefonon. A téli hónapokban is látogatható.

A mecseki hinta környéke számos sportolási lehetőséget kínál. A közelben található sípálya és a sífutópálya télen kedvelt célpontja a síelőknek és a snowboardozóknak. Nyáron pedig a környéken számos kerékpárút, túraútvonal és hegymászó helyszín található, amelyek lehetőséget adnak a sportolásra és az aktív kikapcsolódásra.

Az építményen speciális selfie-pontok vannak elhelyezve, amelyeket a látogatók használhatnak, hogy egyedi fotókat készítsenek magukról és a hintáról.
A mecseki hinta tervezői és kivitelezői nemzetközi díjakat és elismeréseket kaptak a projekt megvalósításáért és a kiváló minőségű munkájukért.

Egyéb látnivalók a környéken:
Az erdőben található egy vadászház is, melynek környékén rengeteg vadállat él, például vaddisznók, őzek, rókák és nyulak.A mecseki hinta közelében található az Orfűi-tó, amely egy népszerű turisztikai célpont a környéken. Az Orfűi-tó körül számos üdülőhely és vendéglátóhely található, és a tónál lehetőség van vízi sportokra, például úszásra, csónakázásra és horgászásra.

Itt található egy faépítészeti bemutatóterület is, ahol különböző fakonstrukciók és művészeti alkotások tekinthetők meg. A bemutatóterületen lehetőség van arra is, hogy a látogatók maguk is kipróbálják a fafaragást és más faépítészeti technikákat.

A közelben található az UNESCO Világörökség részét képező Pécs városa, amely csodálatos történelmi és kulturális központ. A városban több száz éves épületek, múzeumok, galériák, éttermek és kávézók találhatók, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra és a szórakozásra.
A mecseki hinta egyedi formájának és környezetének köszönhetően gyakran szerepel különböző filmekben, reklámokban és fotósorozatokban. Az építmény már többször szolgált háttérként filmforgatásokhoz, például az "Utóélet" című filmben vagy a "Sose halunk meg" című magyar filmjeleneteiben.

A mecseki hinta közvetlen közelében található a Hertelendy-kastély, amely egy barokk stílusú kastély, és számos látogatót vonz a környékre. A kastélyban múzeum található, amely bemutatja a helyi történelmet, és számos kulturális és művészeti programot is szerveznek itt.

Szintén a közelben van a Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium, amely Magyarország egyik legnagyobb állatkertje és a Zsolnay Kulturális Negyed, amely egy művészeti központ, számos programot és kiállítást szerveznek itt. A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs egyik leglátogatottabb turisztikai helyszíne.

Ha van rá lehetőségünk, akkor mindenképpen látogassunk el ezekre a meseszép helyekre, ahol több napnyi látnivalóval és elfoglaltsággal szolgál nekünk.

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás