promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 meseszép kirándulóhely Budapest környékén a hétvégére
Borítókép:  Forrás: csodahelyek.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hétvégére végre beköszöntött a tavasz, amelyet már mindenki lélegzet-visszafojtva várt. Most mutatunk 5 kirándulóhelyet Budapesthez közel, ahová érdemes ellátogatni ebben a csodálatos időben. 

Mutatunk öt, Budapestről viszonylag gyorsan megközelíthető kirándulóhelyet, amely remek kikapcsolódást gyújt az egész család számára. 

1. Kálvária-domb, Budaörs:

A Budaörsön elhelyezkedő Kálvária-domb egy szuper kirándulási helyszín az egész család számára. A domb egyébként egy szabályos alakú gejzírkúp Budaörs közepén. Az első 1766-ból fennmaradt, Budaörsöt is ábrázoló térképen a falu határa itt húzódott. A mindössze 173 méteres Kálvária-dombra könnyedén fel lehet sétálni a szerpentinen a kőkereszthez és két oldalán a messzeségbe tekintő Szűz Mária és János evangélista mészkőszobraihoz. 

2. Szelim-barlang, Tatabánya:

A Tatabánya fölé magasodó Szelim-barlang Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, hiszen a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező, 100 méter magasan található mészkőszirt kivételes természeti látványosság, melynek üregeiből páratlan panoráma tárul elénk az egész Tatai-medencére. A tatabányai Kő-hegyen fekvő parkolóból, a piros barlangjelzést követve mindössze néhány perc alatt eljuthatunk a barlanghoz, amelynek közvetlen közelében fekszik a bánhidai csata emlékére felhúzott Turul-szobor, valamint a szomszédos Csúcsos-hegy 30 méteres Aknatorony-kilátója. A három látványosságot útba ejtő körtúra mindössze három kilométeres, minimális szintkülönbséggel, így kisgyerekes családoknak is bátran ajánljuk. Akár babakocsival is megközelíthető.

3. Derítő-tó, Tata:

A Tata központjától néhány kilométerre elterülő Derítő-tó ugyan nem hagyományos értelemben vett kirándulóhely, bebarangolása mégis felér egy teljes értékű kikapcsolódással a szabad levegőn. Az 1961-ben kialakított mesterséges tó ma igazi horgászparadicsom, holott eredetileg a tatabányai szénbányák úszóüledékének felfogására, az Öreg-tó védelmében alakították ki. A bányák évekkel ezelőtt bezártak, a Derítő-tóban álló, azóta kidőlt fák viszont természetes búvóhelyül szolgáltak a ma is jelentős halállománynak, így az országban egyedülálló módon hatalmas, békés és ragadozó halakat rejt a víz. A tó partján, valamint az északi oldalon a vízbe nyúló kis szigeten kiadó és eladó faházak sorakoznak, melyek között sétálva olyan érzése van az embernek, mintha a nyugalom szigetén lépkedne.

4. Zsámbéki romtemplom, Zsámbék

A Budapesttől nagyjából félórás autóútra található Zsámbék középkori eredetű romtemploma országunk azon ritka Árpád-kori műemlékei közé tartozik, melyek szomorú állapota nem háborúskodás, birodalmi bosszú vagy helyi kőbányászok munkájának eredménye: a bazilika a térséget 1763-ban megrázó nagy komáromi földrengésben rongálódott meg. Habár 1934-ben Lux Kálmán rendkívül sokat tett a templomhoz északról csatlakozó kolostor romjainak feltárásáért, a bazilika képe az elmúlt két és fél évszázad során nem sokat változott, de még romjaiban is a korszak egyik leginkább lenyűgöző építészeti alkotása.

5. Pilisborosjenő, Teve-szikla és Egri vár másolat

Az egri vár másolata a Pilisben, Pilisborosjenő határában fekszik, közel az Országos Kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok c. film forgatásához építették az 1960-as években. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. A film elkészülte után magányosan pusztult, mára csak romjai maradtak. A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta, így igen népszerű kirándulóhely.

Kalandra fel! 

[[cikk4]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás