promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa magyar nevű település rejtőzik az amerikai Kaposvár mellett, több mint 100 éves, és bárki otthon érezné magát arrefelé
Borítókép:  Hungarian Free Press/Elizabeth Vincze
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amerikában egy helyen van több magyar nevű település is, de mit keres ott Kaposvár?

A 19. század végén az első magyar bevándorlók elérték az észak-amerikai Kanada Saskatchewan tartományát. Ők ahhoz a másfélmillió honfitársunkhoz tartoztak, akiknek elegük lett a Habsburgok uralmából, és nekivágtak, hogy a tengerentúlon, a messzi Amerikában kezdjenek új életet. Északon alapították meg a tartomány egyik legnagyobb magyar települését, amit Békevárnak neveztek el.

Később ugyanitt építették fel azt a templomot is (1911-1912-ben), amit később történelmi örökséggé nyilvánították, és ma már magányos épületként tanúskodik arról, hogy egykor ott álltak Békevár lakóházai.


Bár több másik település is épült a közvetlen szomszédságában, közülük Békevár volt a legnagyobb és az egyik leggyorsabban fejlődő, mezőgazdasági jellegű magyar község. A népességi csúcspontját valamikor az 1920-as években érte el, amikor 250 magyar család élt itt.

Hozzá kell tenni, hogy a nevével ellentétben nem teltek békében az itt lakók napjai, hiszen indián törzsek szomszédságában telepedtek le, akik gyanakvó szemmel tekintettek a "betolakodókra". Ráadásul a mindennapi gazdálkodás sem volt könnyű a számukra, hiszen farkasordító hidegben kellett megművelniük azt a földet, amit a kanadai állam ingyen és komoly nagyságrendben bocsátott a rendelkezésükre.

Békevár lakosságának nagy része református volt (kisebb létszámban baptisták is éltek itt, innen kapta a nevét a kaposvári Békevár Baptista Gyülekezet - a szerk.), éppen ezért ez a település volt a magyar reformátusok több generációjának is a spirituális központja Nyugat-Kanadában. Az itt felépült gótikus fatemplomot a debreceni nagytemplom ihlette építészeti elemekkel is kiegészítették. 1996-ban felvették a városi örökségek listájára.

Békevár több szempontból is egyedi központja volt a magyar kultúrának Kanadában, hiszen nagyon hasonlított a magyar vidéki közösséghez, számos hagyományt, népszokást őriztek és ápoltak itt hosszú évtizedeken keresztül. Mivel csak a templom maradt meg, ma leginkább egyházi ünnepeken gyűlnek itt össze a magyar származású polgárok, hogy megemlékezzenek az elődeik sírjainál.

Bár a békevári bevándorlók utódai még ma is a környéken élnek, már csak kevesen beszélik a magyart - ők is törve.

Békevár szomszédságában több másik település is felépült, köztük Esterházy, Kaposvár, Magyar, Sokhalom, és Otthon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás