promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szovjetek leggusztustalanabb titka még most is felforgatja az emberek gyomrát, mindenki próbálja elfelejteni
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Szovjetunió csak jót akart, de senki sem sejtette, hogy mi van a háttérben.

Rengeteg kegyetlenség történt a Szovjetunió fennállása alatt, hiszen a legtöbb helyen mindennapos volt az ellenségeskedés, a félelem és az erőszak. Egy nagyon szigorú és rettegéssel teli időszakról volt szó sokak számára, ráadásul számtalan felháborító dolog csak hosszú évek, évtizedek után derült ki a szovjetekről és a módszereikről – ilyen például az is, hogy mit kezdtek a nukleáris hulladékkal annak idején:

Úgy tűnik, hogy a szovjetek jól ismert titkolózása mindenhol ott volt, még az élelmiszereknél is, ugyanis sok-sok éven, évtizeden át úgy ettek a Szovjetunió gyermekei egy édességet, hogy még csak nem is sejtették, hogy mi van benne – de ha tudták volna, akkor nem biztos, hogy valaha is elfogyasztották volna azt, hiszen a legtöbb országban egyenesen hányingert okoz még most is az egyik összetevő.

A Szovjetunióban egy igazi sikertermék volt a csokira hasonlító Hematogen szelet, amit állítólag imádtak a gyerekek, de érdekes módon kakaót nem tartalmazott – az összetevők között viszont szerepelt sűrített tej, cukor, és sokak megrökönyödésére minimum 5 százalék marhavér is.

Annak idején elvileg minden negyedik szovjetet érintett a vérszegénység problémája, ezért a vezetés elhatározta, hogy segít, és erre tökéletes volt a Hematogen szelet, amit főleg gyerekek ettek, de volt szirup változat is a felnőtteknek. A marhavér alap esetben eléggé romlandó, de kiszárítva nagyon hasznos tud lenni a táplálkozásban, tele van a szervezet számára fontos anyagokkal – így jó helye volt a népszerű édességben, amit boldogan, mit sem sejtve falatoztak a kölykök.

A Hematogen szelet neve persze árulkodó volt, de sokáig senki sem tudta, hogy marhavér van benne. Ez mondjuk Magyarországon nem biztos, hogy probléma lenne, hiszen a magyarok még a sült vért és a véres hurkát is imádják általában, de a legtöbb országban egy rendkívül gusztustalan, gyomorforgató dolognak számít a vér elfogyasztása, főleg így.

Itt lehet megnézni a Hematogen szeletről egy érdekes, szórakoztató kis videót:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás