promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hír érkezett a 3 az 1-ben instant kávékról, ennek sokan nem örülnek majd

Rossz hír érkezett a 3 az 1-ben instant kávékról, ennek sokan nem örülnek majd

Gasztro & Utazás

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdemesebb a hagyományos kávét kortyolgatni.

A kávé az emberiség egyik nagy találmánya, sokan már elképzelni sem tudják a napjaik indítását (vagy felpörgetését) nélküle. A legenda szerint Etiópiából származó élénkítő ital legnagyobb alapanyagtermelője jelenleg Brazília.

Embertársaink jó része ugyancsak fantasztikus ötletnek tartja az instant kávé feltalálását, amelynek ugyebár az a lényege, hogy a főzés hosszadalmas procedúrája nélkül, egyszerű forró vizes felhígítással juthatunk hozzá a frissítő nedűhöz. Ezt 1890-ben Új-Zélandon ötlötték ki, és mára szintén jelentős rajongótáborral rendelkezik.

Ennek egyik változata a 3 az 1-ben instant kávé (3in1), amely nem fekete és keserű, hanem tejes, krémes és édes, ezért nem mindenkinek jön be. Tény, hogy villámgyorsan elkészíthető – de vajon hogyan hat a szervezetre?

A 19. század végén az instant kávét alacsony minőségű babszemekből készítették, ám a katonaság részére például tökéletesen megfelelt. Aztán a civil világban is elterjedt, mára pedig minden kávégyártó kínálatában megtalálható.

Nagyjából 8–10 százalék kávét tartalmaz, az összetevők maradék része pedig általában cukor, glükózszirup, pálmaolaj, tejfehérjék, só, emulgeálószerek és különféle aromák. Nem hangzik túlságosan túl, elég sok benne az iparilag előállított alapanyag.

Az alacsony kávétartalom miatt az élénkítő hatása is visszafogottabb, és inkább a benne lévő cukor ad nekünk némi löketet. A glükózszirup is a vércukorszint gyors emelésére szolgál, és ezt általában búzából, krumpliból vagy kukoricából állítják elő.

A pálmaolaj már neccesebb, ez ugyanis hidrogénezett növényi olaj formájában van jelen, ami hajdan a margarinokra is jellemző volt, ott azonban már rég kiváltották ezt a technológiát. Itt azonban megmaradt, és az a veszélye, hogy a hidrogénezés során rossz élettani hatású transzzsírok keletkeznek.

Érdemes tehát 3 az 1-ben instant kávékat kutyulnunk magunknak? Nem feltétlenül, hiszen a hagyományos kávék élénkítő hatását alig kapjuk meg tőlük, a felsorolt hátrányaik pedig hosszú távon aligha tesznek jót a szervezetnek.

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás