promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felmerült, hogy ártalmas az étcsokoládé fogyasztása – az eredménytől tátva marad a szád
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az étcsokoládé az emberiség egyik legnagyobb gasztro-kedvence, ám most kiderült, hogy ártalmas vagy egészséges, ugyanis ebben a témában került ki egy érdekes cikk a healthline.com weboldalára. Rossz híreink vannak az édesség rajongóinak. 

A legfontosabb, hogy leszögezzük, egyelőre nem ismert olyan tény, ami miatt azonnal a kukába kellene dobnunk az egyik legjellegzetesebb ízű hozzávalót kedvenc süteményeinkből. Azonban a Consumer Reports legújabb kutatása szerint a szakértőknek sajnos sikerült két olyan összetevőt is azonosítaniuk az étcsokoládéban, ami problémát okozhat hosszú távon. Bizony, két nehézfém került fellelésre, mégpedig a kadmium és az ólom, amelyek híresen nem tesznek jót az egészségnek. A kutatók leszögezték, hogy nem kell megijedni, pár gramm fogyasztása még nem jelent problémát, de lehetőleg fogyasszunk inkább valamilyen vegán tejcsokoládét.

Eddig az elfogadott álláspont éppen az volt, hogy bölcs gondolat az ét-típust előnyben részesíteni, a magas antioxidáns tartalma miatt, ám a kimutatható mennyiségű nehézfém-jelenlét kapcsán a túlfogyasztás akár egészségügyi gondokat is okozhat mind rövid, mind hosszú távon.

A szakértők huszonnyolc különböző gyártó étcsokoládéját vizsgálták meg, és rendre az ólom és a kadmium magas tartalma szúrt nekik szemet. Huszonhárom termék esetében egyenesen kijelenthető volt számukra, hogy napi fogyasztásuk (naponta 30 gramm esetén) kifejezetten káros lerakódásokat eredményezhet az emberi szervezetben.

A UCLA vezető dietetikusa, Dana Ellis Hunnes szó szerint óvatosságra intett ennek fényében:

„A túl sok kadmium károsíthatja a májat és a veséket. Ezért ennek elkerülése érdekében korlátozni kell a bevitelt. Továbbá meg kell válogatni a vásárolni kívánt márkákat. A vállalatok képesek alacsonyabb nehézfém-tartalmú termékeket előállítani, és így a fogyasztók biztonságosabb termékeket találhatnak, amelyeket élvezhetnek. Ha valaki nem nagy csokoládéfogyasztó, akkor Valentin-napon egy kis étcsokoládé rendben van.”

A Consumer Reports ennek a finom figyelmeztetésnek ellenére is erősen propagálta cikkében a vegán termékek fogyasztását. Az organikus csokoládékészítmények ugyanis nemcsak az egészségünkhöz, hanem a kakaóbab-termelés fenntarthatóságához, az esőerdők védelméhez is tevékenyen hozzájárulhatnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás