promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországra zuhantak a rejtélyes, égi jövevények, akár a saját szemeddel is láthatod
Borítókép:  profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Misztikus kráterek nyomában.

Talán furcsa belegondolni, de a meteoritok hazánkat sem kímélték a múltban. Itt is becsapódtak ezek az égi kőzetek és nyomot hagytak maguk után. Nem is gondolná az ember, de Magyarország tele van olyan kráterekkel, melyek kiváló kirándulócélpontok lehetnek, ha kikapcsolódásra vágyunk. Most azt a 3 helyet szedtük egy csokorba, a Femina cikke alapján, ahová érdemes ellátogatni.

A Meggyespuszta-Kaszavölgy kráter

A királynék városának is nevezett, méltán híres Veszprém az év bármely szakában tökéletes kikapcsolódást ígér, köszönhetően történelmi és kulturális látnivalóinak, valamint gazdag programkínálatának. A Szent Mihály-székesegyház és a Kittenberg Kálmán Növény- és Vadaspark már önmagában olyan látnivalók, melyekért megéri Veszprémbe látogatni.

Azonban, ha a város nevezetességein túl további érdekességeket is látni szeretnél, a megyeszékhelytől két-három kilométerre található természeti ritkaság, a Meggyespuszta-Kaszavölgy objektumnak elnevezett karsztos felszíni forma környékén is tegyél egy kiadós sétát. A krátert a Google Earth felvételei alapján találták meg (forrás: www.mageof.hu). Bár a vizsgálatok még folynak, ha beigazolódnak az elméletek, melyek szerint a 800 méter átmérőjű, illetve 20 méteres szintkülönbséggel rendelkező krátert egy meteorit általi becsapódás hozta létre, a helyszín az egyik első magyarországi kráterként vonul majd be a földrajzkönyvekbe. A felfedezőútnak több közlekedési eszközzel is nekivághatsz, így autóval vagy vonattal is, de, ha igazán aktívan szeretnéd eltölteni szabadidődet, és az időjárási körülmények is megengedik, kerékpárral közelítsd meg a krátert, így sportolhatsz is a kirándulás közben. 

A magyarmecskei meteorkráter

Ha csendre, nyugalomra és friss levegőre vágysz, emellett egy kis időre szívesen magad mögött hagynád a nagyvárosok nyüzsgő forgatagát, látogass el erre a kicsiny, alig 361 főt számláló településre, a Baranya megyében található Magyarmecskére. A kis ormánsági falu, mely Pécstől mindössze 32 kilométer távolságra fekszik, az oklevelek szerint már az 1300-as évek elején is létezett.

A községtől nem messze található hazánk egyik feltételezett meteorkrátere, egy három kilométer átmérőjű, kör alakú képződmény, mely a kutatások szerint 500 méter mélyen helyezkedik el. Bár a kráter létrejöttének körülményei a mai napig tisztázatlanok, az ELTE Geofizikai Intézetének több tagból álló kutatócsoportja bonyolult műszeres és kőzettani vizsgálatok sorozatával jelenleges is tanulmányozza a területet, magyarázatot keresve e furcsa természeti jelenségre. 

[[c2]]

A budakeszi Meteor-szurdok

Ha a természet nyugalmát akarod segítségül hívni a kikapcsolódáshoz, emellett legkülönlegesebb formáit is felfedeznéd, a fővárostól sem kell messzire menned, elég, ha célba veszed a Budakeszitől délre található Mária-szurdokot, melyet sajátos formája, mélysége, illetve becsapódási kráterhez hasonló megjelenése miatt Meteor-szurdoknak is neveznek. Bár eddig nem bizonyították, hogy a vadregényes természeti formának köze lenne a világűrben keringő üstökösökhöz, egy frissítő kirándulásnak mindenképp tökéletes helyszínévé válhat. Budakeszitől délre haladva, a város központjában elhelyezkedő buszvégállomással szemben található területről Nagyszénazug felé indulj el, így a turistajelzéseket követve eljuthatsz egészen a szurdokig, mely hatalmas fákkal övezve, csendesen húzódik meg a természet érintetlennek tűnő fellegvárában. Ha úgy döntesz, hogy ellátogatsz a szurdokhoz, akkor gondoskodj a megfelelő túraöltözékről is!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás