promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rátalált a rejtélyes Atlantiszra Walt Disney, de teljes titokban tartotta?
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meghökkentő legenda fűződik a szórakoztató parkjához.

A titokzatos Walt Disney nevéhez számos legenda fűződik, a leghíresebb például arról szól, hogy a híres filmkészítőt az 1966-ban bekövetkezett halála után nem temették el, hanem valahol hibernálva várja, hogy a tudomány gyógyírt találjon a betegségére.

Ugyanilyen rejtély az általa megálmodott Epcot története is, amely a floridai Bay Lake városában található. Ma már szórakoztató park, ám Disney eleinte nem annak tervezte, hanem az ideális várost kívánta a képében megalkotni.

Az a legdöbbenetesebb az egészben, hogy az első terveken még körkörösen elhelyezkedő épületsávok voltak láthatók, amelyeket üde növényzet választott el egymástól. Ez sokakat a hajdani Atlantiszra emlékeztetett, amely évezredekkel ezelőtt létezhetett, magasan fejlett civilizációként. A körkörös felépítés pontosan illett rá az ókori leírások szerint, csak ott nem növényzet, hanem tengervíz alkotta az elválasztó sávokat.

Az 1982-ben megnyílt Epcot tehát félrecsúszott projektté vált, amely a jelenlegi formájában biztosan nem nyerné el Disney tetszését. Maga az Epcot megnevezés is az Experimental Prototype Community of Tomorrow (vagyis A Holnap Közösségének Kísérleti Prototípusa) rövidítésből ered, ami kiválóan utal az eredeti célokra.

Az utópikus város új technológiákat, ötleteket vonultatott volna fel, mindig a kor legmagasabb színvonalát képviselve, ami kétségkívül impozáns szándék. Disney 20 ezer lakost álmodott meg erre a településre, amelynek közepén helyezkedtek volna el a gazdasági-kereskedelmi létesítmények, iskolák, közösségi helyek, míg a lakóépületek a külső sávban.

„A város minden lakójának a Disney-nek kellett volna dolgoznia, az önkormányzati ügyekbe való beleszólásról pedig nem is álmodhattak volna, gyakorlatilag Walt Disney lett volna a mindenható polgármester”

– olvasható a kiábrándító ismertető a qubit.hu oldalon is. Néhány Atlantisz-hívő szerint a hajdani elsüllyedt város is éppen ott helyezkedik el Epcot mellett, ám ez nincs így, csupán a szórakoztató parknak van egy olyan része, amely a legendás helyet próbálja megidézni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás