promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrikai Stonehenge titkai: 11 ezer éves kövek jósolják meg a jövőt
Borítókép:  Youtube /screenshot / The Nabta Playa
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ókori társadalmak szerte a világon hatalmas kőköröket alkottak, melyek a Naphoz és a csillagokhoz voltak igazítva. 

Ezáltal hatalmas óraként vagy naptárként, akár csillagászati időtérképként funkcionáltak.

Ezek az ókori naptárak megjövendölték az évszakok eljövetelét, segítve a civilizációkat annak a nyomon követésében, hogy mikor kell ültetni és betakarítani. A vallással is kapcsolatban voltak ezek az ősi helyek, és különleges szertartási helyszínként szolgáltak.

Nabta Playa nem más, mint egy több száz megalitikus építményből álló régészeti lelőhely a núbiai sivatagban, Dél-Egyiptomban. Egy olyan fejlett városlakó közösség alkotta, amely nagyjából 11 000 évvel ezelőtt emelkedett fel, és hatalmas mennyiségű tudatosan elrendezett követ hagyott hátra maga után, amelyeket a tudósok a világ legrégebbi ismert csillagászati tájolású megalitjaiként soroltak be.

A régészeti bizonyítékok szerint, Nabta Playa első telepesei 11 000 – 9 300 évvel ezelőtt érkezhettek. A területet akkoriban elfoglaló emberek pásztorkodó nomádok voltak, akik időszakos táborokat hoztak létre, majd a víz kiszáradása után tovább álltak. Az akkori emberek jószágokat legeltettek és kerámiaedényeket készítettek. Bár nagyon kevés kerámiát találtak abból az időszakból.

Csak Európában mintegy 35 000 megalith van, köztük sok csillagászatilag elhelyezett kőkör, valamint sírok és más álló kövek. Ezeket az építményeket többnyire 6500 és 4500 évvel ezelőtt építették, nagyrészt az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partjai mentén. 

A Colorado Egyetem professzora szerint Nabta Playa célja: „Íme az emberi lények első kísérlete arra, hogy komoly kapcsolatot létesítsenek a mennyekkel”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás