promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csoda Ukrajnában: kisimítja a ráncokat és széppé teszi a bőrt a kárpátaljai híres tengerszem
Borítókép:  Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kárpátalja történetében kutatva sok csodálatos legendára és történetre bukkanunk. Az egyik ilyen romantikus legenda kötődik Kárpátalja legnagyobb, és legnépszerűbb hegyi tavához, a Szinevér-tóhoz.

Ukrajna legmagasabban fekvő hegyi tava a Szinevéri Nemzeti park északi részén található. A tó két hatalmas hegyorom között helyezkedik el. Innen származik a tó népies elnevezése is: Tengerszem. Az erdő szempillák között a tó közepén lévő sziget olyan, mintha a tó szemlencséje lenne.  Nem csoda, hogy tavat számos legenda övezi. Egy ősi monda szerint a tó mélyén egy csodaszép tündér lakik, aki varázserővel ruházta fel a tavat. Több ezer turista látogatja meg a kis tengerszemet azzal a célallal, hogy megfiatalodjanak, ugyanis az ősi legenda szerint, aki megmártózik a tó vizében kisimulnak a ráncai és szép lesz a bőre.

A környéken lakók romantikus történetet szőttek a tavacska köré. Ezek közül egyet, a legismertebbet, a szerelmes Színy és Vér szomorú történetét a Szinvevéri legendaként ismerik, ami egy szívet melengető kis romantikus történet.

Így szól:

„Réges-régen az erdőkben szabad emberek éltek, akik vadászattal és pásztorkodással foglalkoztak… Ám ez nem tartott örökké. Jött egy úr, aki keservessé tette az itteni emberek életét. A legkisebb vétségért is szigorúan megbüntette azokat.

Nagy baj történt egyszer – az uraság birkáira farkasok támadtak, és egy Iván nevű pásztorfiúnak egyetlen állata sem maradt. Nekibúsult Iván. Úgy döntött, nem várja meg az uraság büntetését, ezért elbúcsúzott a kedvesétől, és messzi földre vándorolt, a kék tengeren túlra…

Ám nem találta helyét a pásztor a távoli országban, minden nap kiment a tengerpartra, messzi otthonára gondolva. Egyszer így sóhajtott fel: »Tenger, legalább egy szempillantást vess a Verhovinára, a szülőföldemre!«És abban apillanatban csoda történt: a földet hirtelen áttörte a tenger, és elmosta a gonosz uraságot a szolgáival együtt. A víz pedig mindörökre ott maradt, olyan kéken és tisztán ragyogva, akára »tenger szeme«.

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás