promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar táj nevét őrzi az egyik leghíresebb angol étel? Elképesztő elmélet született
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az angol reggelik elmaradhatatlan kellékéről van szó.

Sokan szeretnek szófejtéssel foglalkozni, ám az esetek nagy részében azt az egy aprócska tényezőt nem veszik figyelembe, hogy a nyelvek (és benne természetesen a szavak) folyamatosan változnak. Így tételezhetik fel egyesek, hogy a bibliai Bábel/Babilon valójában nem az ókori Mezopotámiában lehetett, hanem a mi Bábolnánkat jelölheti, ami elég képtelen ötlet.

Lényegében hasonló a helyzet az angol reggelik egyik elmaradhatatlan kelléke, a bacon esetében is. Népszerű elképzelés ugyanis, hogy ez a magyar bakonyi szalonna kifejezésünkből ered, onnan került át az angol nyelvbe. A kijelentés nem eleve ostobaság, hiszen a hintó jelentésű coach szó tényleg magyar eredetű, ugyanis Kocs községben készítettek először efféle járművet, és a „kocsi szekér” gyorsan elterjedtté vált Európában.

A bacon esetében azonban ki kell ábrándítanunk mindenkit, mert nem a Bakony hegység nevét őrzi magában, hanem az eredete a 14. századra nyúlik vissza, és német gyökerű lehet. A „bakkon” hátszínt jelentett, és valóban a sertésnek erre a húsos részére illik leginkább az angolszalonna megnevezés. Vajon van-e köze a germán szónak a magyar Bakonyhoz? Ennek járt utána a Szófejtő blog is, amely a következő eredményre jutott:

„A Bakony környéki sírokban talált malaccsontok tanúsága szerint már a korai vaskorban (i.e. 8–9. század) is folyt a dunántúli területeken disznótartás, de a kutatók szerint legalább a honfoglalásig vezethető vissza a bakonyi sertésként elhíresült siskafülű fajta tenyésztése hazánkban… Egészen Stájerorszáig helyben tenyésztett fajta volt, így ez főként szász, illetve – rajtuk keresztül – frank területeket jelentett, amely állományokból a britekhez is eljuthatott.”

Mindezzel együtt a bakonyi sertéskivitel csak a 18. századtól vált jelentőssé, így aligha mi ajándékozhattuk meg az angolokat a baconnel. A Bakony a nevét egyébként az első erdőispánjáról, Comes de Bacon-Gugról kapta, aki akár szász is lehetett, de nevének eredete nem a szalonnára, hanem a bükkfára (baccen/buccen) vezethető vissza.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás