promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van olyan étel-ital, ami inkább ne kerüljön az asztalra? A Nébih mindenről lerántotta a leplet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek. Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár szerint szilveszterkor is jó minőségű alapanyagokból készíthetjük el a szokásos menüt. 

December 5-18. között tartották meg idén a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést - tájékoztat weboldalán a Nébih. A hivatal laboratóriumaiban kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is, ami azt jelenti, hogy még a fűszereket bevizsgálták, de nem hagyták ki a nyers és a félkész tésztákat, a bio déligyümölcsöket, az alkoholos italokat és természetesen a virsliket sem. 

[[cikk]]
 
Országszerte összesen 1824 ellenőrzés történt és a szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió Ft értékben – bírságot szabtak ki. Az 1824 esetből csaknem 14 élelmiszerelőállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét korlátozták a feltárt hibák miatt. A legötöbb esetben higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök. Ellenőrizték az ételeket is, ebből összesen 6 531 hazai és külföldi élelmiszer tételt választottak ki, amelyek közül 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, ami több mint 51 tonna élelmiszert jelent.

Az újév közeledte miatt kiemelten vizsgálták az alkoholos italokat és a virsliket is. Összesen 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A karácsonyi vásárokban nem tapasztaltak problémát a szakemberek.
 
A virslik ügyében sem bukkantak nagyobb kihágásokra. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára beszélt arról, hogy a raktárakban, hűtőkamrákban előfordult zsúfoltság vagy rendezetlenség, de komolyabb kihágást nem tapasztaltak az ellenőrök. Két webáruház üzemeltetője ellen azonban eljárást kellett indítani, mert a virslik között szerepeltettek olyan termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírt feltételeknek. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás