promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: Kína lemásolt magának egy várost, persze elég silány kivitelben
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lassan már minden szép, drága, és márkás terméknek van egy olcsóbb kínai változata, na de ki gondolta volna, hogy egy kis ékszerdoboz városka is erre a sorsa jut.

Ausztria egyik gyöngyszeme, Hallstatt egy meseszép kis város, ami nem csak gyönyörű, de az UNESCO világörökség része is. Azonban néhány kínai üzletember úgy gondolta, hogy lemásolja és nekik is lesz egy Hallstattjuk. A leendő városka ideális helyét a hongkongi határtól 100 kilométerre fekvő Hujcsou város közelében találták meg, főleg mivel van egy tó is arrafelé.

A tervező és kivitelező cég alkalmazott mérnökei, mint „turisták” elutaztak Hallstattba és lemásolták azt, még pedig úgy, hogy minden egyes kis szegletét lefotózták.

Az építkezés persze hamar nyilvánosságra került, és az osztrákok tiltakozásukat fejezték ki miatta.

2012 júniusában tartották a replikaváros átadását, ahová Hallstatt polgármesterét is meghívták, ami azért elég egoista kínai vezetésre vall, de a polgármester elfogadta békülésképpen a meghívást, mivel mégiscsak nagy presztízsű dolog, ha valakinek lemásolják a városát.

Azonban a másolat nem igazán sikerült jól.

Egyrészt Hallstatt egy történelmi városka, míg a kínaiak csináltak egy óriás plázát a saját Hallstattjukból. Volt ott minden: társasházak, éttermek, üzletek, mozik, és arra számítottak, hogy rengeteg gazdag üzletember akar majd ott élni.

De nem lett akkora népszerűsége a városkának, mint amire számítottak, pedig hihetetlen precizitással másoltak mindent; még a templomot is - annak ellenére, hogy Kínában nem divat a keresztény egyházi épület. A tökéletesség jegyében még hintókat és fehér galambokat is akartak telepíteni a koppintott faluba. Az egész mutatvány megközelítőleg 940 millió euróba került, és kétséges, hogy valaha megtérül e.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás