promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4 városban betiltották a halált, ha meghalsz, még meg is büntetnek érte
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismerünk tiltásokat: tilos a dohányzás, tilos a behajtás, tilos a kutyát bevinni. Ez így mind rendben van, bár nem mindenki örül ezeknek a tiltásoknak. Na de olyat ki hallott, hogy tilos meghalni?

Most négy olyan helyet fogunk megnézni, ahol a halál tilos a mai világban.

Amikor valami olyan természetes és elkerülhetetlen dolog, mint a halál, elég logikátlannak tűnik, ha betiltják. Pedig valójában jó néhány olyan hely van a Földön, ahol a halált tiltották és illegálisnak ítélték. Valójában úgy tűnik, hogy ez valójában egy ősrégi gyakorlat; a halál tilalma Kr. e. 5 században kezdődött, amikor a görög Délosz szigetén vallási okokból nem engedélyezték a halált. Minden helynek megvan a maga oka, ami lehet vallási meggyőződés vagy bizonyos környezeti tényező.

Itsukushima – Japán

A sintó hit szerint a japán Itsukushima-sziget szent hely, és tisztaságának fenntartása rendkívül fontos. Tehát annak érdekében, hogy fenntartsák a sziget szentségét, a szentély papjai elég keményen dolgoztak azon, hogy ott ne fordulhasson elő haláleset. 1878 óta a szentély közelében nem engedélyeztek halálesetet vagy születést. A szülés időpontjához közeledő terhes nők nem engedélyezettek a szigeten, sem az idősek, sem a halálos betegek.

Az egyetlen csata, amely valaha is megtörtént Itsukushimán, az 1555-ös Miyajima csata volt, amely után a győztes parancsnok elrendelte, hogy a testeket azonnal elszállítsák a szárazföldre. Az egész szigetet megtisztították a kiömlött vértől, a vérrel áztatott talajt elhordták a szigetről, és még az épületeket is lesúrolták. Nos, ez nem csalás? Mert bármennyire is takarítottak, a halálesetek egyértelműen megtörténtek. Ennek ellenére manapság a haldoklás nem megengedett Itsukushimán.

Longyearbyen – Norvégia

A norvégiai Svalbard-szigeteken található Longyearbyen sarkvidéki városa hasonló szabályt alkalmaz. A halál tilos, és a városnak csak egy kis temetője van, amely több mint 70 évvel ezelőtt abbahagyta a temetést.

Azokat az embereket, akik súlyosan megbetegednek, vagy várhatóan hamarosan meghalnak, légi úton vagy hajóval Norvégia egy másik részébe küldik, ahol életük utolsó napjait tölthetik.

Falciano del Massico – Olaszország

Falciano del Massicóban, egy dél-olaszországi kisvárosban a történet egészen más. Az emberek nem halhatnak meg, nem a környezet vagy a vallási meggyőződés miatt, hanem egyszerűen azért, mert nincs hely a halottak eltemetésére. A polgármester a hónap elején kiadott egy rendeletet, amely kimondta: „Tilos a lakosoknak túllépni a földi élet határain, bemenni a túlvilágra.” A polgármester úgy döntött, hogy most új temetőt épít, de addig az embereket arra utasították, hogy tartsák vissza a halálukat.

Sarpourenx – Franciaország

Az emberek halálát tiltó rendeletet ismét Sarpourenx polgármestere adta ki, egy festői falu Franciaország délnyugati részén. A döntés azután született, hogy egy francia bíróság megtagadta a város meglévő temetőjének bővítésére vonatkozó tervezési engedélyt. Gerard Lalanne polgármester azonban egy kicsit tovább vitte, nemcsak a halált tiltotta be, de azokat, akik meg mernek halni, szigorúan szankcionálják. Bár még nem világos, hogy mik lesznek a szankciók. Végül is, hogyan büntethetné meg a halottakat? Koporsó bélés nélkül? A polgármester döntése aggasztotta Sarpourenx lakóit. „Mi lesz velem, ha meghalok?" – kérdezik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás