promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy döbbenetes falu, ahol mínusz 53 fokban járnak iskolába a gyerekek, a nők pedig fagypillákat hordanak
Borítókép:  youtube.com/CBS News (screenshoot)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ojmjakon a világ leghidegebb helye, ahol januárban általában -50 fok a hőmérséklet, de a rekord eddig -72 fok volt.

Ojmjakon alacsony hőmérséklete az elhelyezkedése miatt ilyen alacsony. Egy völgyben helyezkedik el és a környező hegyekben megült levegő hűti ennyire le. 1000 ember lakik itt, ami számunkra felfoghatatlan. Ojmjakon neve azt jelenti, hogy befagyhatatlan víz, mivel a közelben van egy melegvízű forrás. A falu lakossága leginkább állattenyésztéssel foglalkozik. Sokkoló, de Ojmjakonban még internet is van, illetve konditerem, kávézó, étterem, de még egy kisebb repülőtér is.

A gyerekeket úgy öltöztetik, hogy csak a szemük látszik ki, és szánokkal közlekednek velük. A felnőttek leginkább rénszarvasokból készült szőrmékbe öltöznek, hogy ne fagyjanak meg. A legszebb sminkje az ojmjakoni nőknek van, akik fagypillákat hordanak.

A hétköznapi problémáik az omjakoniaknak az, hogy megfagy a tinta a tollakban, lemerülnek az akkumulátorok, ezért egésznap járnak az autóik, kályhák vannak az autókban, és petróleumot kevernek a gázolajba.

Temetkezni sem tudnak egyszerűen, mivel a megfagyott talajban 3 napig ássák a sírhelyet.

A faluban minden ház fából épült, mert ez az egyetlen építőanyag, ami kibírja a 100 fokos hőingadozást. A turizmus nagyon fellendült az utóbbi időben, az ügynökségek is előszeretettel javasolják Ojmjakon faluját.

De talán a legsokkolóbb tény, hogy az ojmjakoniak 1-2 fokos forrásban wellnesseznek, mivel a -57 fokos hidegben a test melegnek érzi a forrás vizét, így előszeretettel fürdőznek a falu lakói a város nevét szolgáltató ojmjakoni forrásban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás